Proviisorite koja juht: kas käsimüügiravimeid peaks müüdama toidupoodides?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostes ravimeid toidupoest või bensiinijaamast jääb ära võimalus proviisorilt nõu küsida.
Ostes ravimeid toidupoest või bensiinijaamast jääb ära võimalus proviisorilt nõu küsida. Foto: Anna Bizoń / PantherMedia / Anna Bizoń

Võimalus käsimüügiravimeid toidupoodidest või bensiinijaamadest osta ei lahendaks proviisorite koja juhi arvates inimeste muresid, vaid pigem tekitaks probleeme ravimite väärkasutusega.  

Proviisorite Koja juht Karin Alamaa-Aas portaalile Med24: 

Nagu ikka enne valimisi, on seegi kord kerkinud üles teema kas ravimid peaks lubama müügile toidupoodidesse ja bensiinijaamadesse. Selle teemaga seotult esitas ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp küsimuse, et millist probleemi me sellega lahendame? Meil on praegu ravimid väga hästi kättesaadavad, iga umbes 2700 inimese kohta on üks apteek ja see on tegelikult kaugelt rohkem kui vaja ehk ravimite kättesaadavus juba on väga hea.

Ravimitele kehtib riiklik juurdehindluse koefitsent, see tähendab, et odavamaks ravimid seeläbi ei läheks, et neid toidupoodides müüdaks. Niigi lahja supp läheks hoopis veelgi lahjemaks. Mis mõte on müüa ibuprofeeni näiteks Sikupilli Prismas, kui sealses keskuses juba on kaks apteeki, kust ravimiostja saab kaasa professionaalse nõuande.

Eelmanitud diskussiooni kuuldes läheb mu mõte alati ka sellele, et kui lubame ravimid poodi vabamüügile, anname sõnumi, et need on ohutud. Kuid tegelikult ei ole ju ükski ravim lõpuni ohutu, igal neist on oma ohud. Ühes telesaates, kus kõnealust teemat järjekordselt lahati, märkis ajakirjanik, et tema tõesti ei saa aru, miks ei võiks lihtsat köharohtu müüa toidupoes. Just see lause näitabki kõige paremini, miks seda teha ei tohiks – inimesed ei taju ohtu. Nende jaoks on näiteks köharohi täiesti ohutu ravim, apteekrid aga näevad selles mitut ohtu ja maandavad need patsiendiga suheldes ning teda nõustades. Pean ütlema, et minagi ei näe ühtegi probleemi, mida saaks lahendada ravimite toidupoodi või bensiinijaama müüki lubamisega. Küll aga näen ja tean mitmeid ohtlikke olukordi, mis lisanduks, kui ravimid seal müügil oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles