Turu teadlaste avastus: pimesoolt ei olegi vaja eemaldada (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring pakub välja, et antibiootikumide kuur võiks sobida pimesoole lõikuse asemel.
Uuring pakub välja, et antibiootikumide kuur võiks sobida pimesoole lõikuse asemel. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Rohkem kui sajandijagu on arstid eemaldanud inimeste soolestikust väikest põletikulist elundit, mille kohta teavad paljud ainult, et me ei vaja seda. Hiljutises uuringus leidsid Soome Turu ülikooli teadlased, et antibiootikumide kuur on pimesoolepõletiku ravimisel sama efektiivne kui lõikus. 

Uus teadmine tuleb suurest, Soomes tehtud uuringust, mis avaldati teisipäeval teadusajakirjas JAMA, vahendab Ars Technica. Uuringu tulemused ei ole üdini üllatavad, sest põhinevad mitmel teisel katsel ja uuringul, kus on leitud tõendeid, et antibiootikumidega üksi saab ravida ägedat pimesoolepõletikku.

Peaaegu kaks kolmandikku patsientidest, kelle pimesoolepõletikku raviti antibiootikumidega ei vajanud viie aastase jälgimisperioodi jooksul lõikust, selgus Turu teadlaste uuringust. Neil antibiootikumidega ravitud patsientidel, kellele pimesoolelõikus tehti, ei kulgenud operatsioon raskemini.

Autorid ütlesid uuringu kokkuvõtteks, et pikaajalise jälgimisperioodiga said nad teada, et antibiootikumiravi sobib komplikatsioonideta pimesoolepõletiku raviks. 530 uuringus osalenud patsienti olid vanuses 18–60 eluaastat. Noa alla läinud jäid haiglasse keskmiselt kolmeks päevaks, ülejäänud patsiendid said veenisisest antibiootikumi kolm päeva haiglas ning seitse päeva suukaudseid ravimeid väljaspool haiglat. 61 protsenti ainult antibiootikumiravil olnutest pääsesid operatsioonist ja võtsid keskmiselt 11 haiguspäeva. Operatsioonil käinud pidid haiguslehel olema keskmiselt 22 päeva.

Uuringu kitsaskohaks võis olla see, et vaadeldi avatud lõikust, mitte uuemat ja vähem invasiivset laparoskoopiat, mida samuti pimesoole eemaldamiseks kasutatakse. See oleks võinud vähendada komplikatsioonide esinemise sagedust ja taastumisaega. Samuti märgiti ära, et antibiootikume võidi uuringus anda liiga kergekäeliselt. Valiti kolmepäevane ravi haiglas ja lisaks veel seitse päeva suukaudseid antibiootikume, mis võisid juba liiast olla. Uurijate sõnul ei olnud uuringu tegemise ajal selgeid juhiseid, kuidas pimesoolepõletikku antibiootikumidega ravida. Hilisemad uuringud on näidanud, et ka lühem kuur oleks põletikust terveks ravinud.    

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles