Tasub teada: nende märkide järgi saad aru, kas diabeet hiilib juba ligi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui janu on pidevalt suur, võib see viidata peatselt algavale tõsisele diabeedile.
Kui janu on pidevalt suur, võib see viidata peatselt algavale tõsisele diabeedile. Foto: PantherMedia/Scanpix

Eile geenidoonoriks hakanud Ivo Linna ütles, et enne kaalulangetust oli teda ähvardamas diabeet. Kasulik on teada, millega annab endast märku peatselt algav diabeet.

Eeldiabeediga inimestel on tavapärasest oluliselt kõrgem veresuhkru tase, aga II tüübi diabeedi peatne algus annab endast märku veel muude sümptomitega, vahendab Medical News Today.

Sage urineerimine

Kui veresuhkur on kõrge, üritavad neerud üleliigsed suhkrud verest eemaldada. Seetõttu võib sageneda urineerimise vajadus.

Suurem janu

Janu ja keha veevajadus suurenevad sagenenud urineerimise tõttu.

Pidev näljatunne

Diabeediga inimesed ei ammuta tihti tarbitavast toidust piisavalt energiat. Seedesüsteem lagundab toidus sisalduvaid süsivesikuid lihtsuhkur glükoosiks, aga diabeediga inimestel ei liigu piisavalt glükoosi vereringest rakkudesse.

Tohutu väsimus

Diabeet mõjutab inimese energiataset, kuna rakud ei saa verest süsivesikuid kätte.

Udune nägemine

Liiga suur veresuhkru hulk võib kahjustada väikseid veresooni silmas, mis võib põhjustada udusemat nägemist. Kui diabeeti ei ravita, võib kahju muutuda nii suureks, et nägemiskaotus on pöördumatu.

Aeglane haavade paranemine

Kõrge veresuhkur võib kahjustada keha närve ja veresooni, mis halvendab omakorda vereringlust. Tulemusena paranevad isegi väikesed lõikehaavad nädalaid ja isegi kuid.

Kihelus või tuimus kätes või jalgades

Kuna diabeet võib kahjustada vereringlust ja närve, võib see viia valude tekkimiseni või kätes-jalgades avalduva suriseva tundmuse või tuimuseni.

Tumedad laigud nahal

Tumedad laigud võivad moodustuda kaelale, kaenlaalustesse või kubeesse ja need viitavad kõrgele diabeediriskile.

Sügelus ja seeninfektsioon

Üleliigne suhkur veres ja uriinis tekitab sügelevat seeninfektsiooni, mis ilmutab end tavaliselt niisketes soojades kohtades, näiteks suus, genitaalidel ja kaenlaalustes. Kaasneda võib põletustunne ja punetus.

Parim viis diabeeti ennetada on elada terviseteadlikult ja lasta regulaarselt kontrollida veresuhkrut!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles