Apteegid pikendasid geeniproovide kogumise aega (1)

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hakkas geenidoonoriks ka Ivo Linna.
Eile hakkas geenidoonoriks ka Ivo Linna. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Pooleteise nädala jooksul on Apotheka apteekides andnud oma geeniproovi juba ligi kakstuhat apteegikülastajat. Seoses inimeste suure huviga pikendatakse geeniproovide andmise võimalust Tallinna Viru Keskuse Apothekas, Solarise Apothekas ja Tartu Lõunakeskuse Apothekas kuni 9. oktoobrini.

«Saime kinnitust, et Eesti inimestel on mugav sedasorti protseduure teha just apteegis, sest need on usaldusväärsed, asuvad tihti suurtes kaubanduskeskustes, jäävad inimeste käiguteedele ning on avatud ka õhtuti,» rääkis Apotheka esindaja, proviisor Mari Krass. «Juba üks apteek kolmest on Geenivaramu statistika kohaselt aidanud üheksa päevaga geeniproove koguda sama palju kui mõni suurhaigla nelja kuu jooksul,» tõi ta näite.

«Näha on, et Eesti inimesed võtavad innovaatilistest projektidest väga hea meelega osa kui neile lähemale minna ja see neile mugavaks teha. Apteeke külastab igapäevaselt kordi rohkem inimesi kui ühtki teist tervishoiuasutust. Nagu näitab käesolev projekt, suudab apteek pakkuda nii patsiendile kui tervishoiusüsteemile palju enamat kui seda seni on osatud ära kasutada,» tõdes Mari Krass.

Geenivaramuga saab liituda veel aasta lõpuni või kuni 100 000 proovi täitumiseni. Liitumine on lihtne ja inimestele tasuta.

Geeniproovi saab anda Viru Keskuse Apothekas, Solarise Apothekas ja TartuLõunakeskuse Apothekas esmaspäevast reedeni kell 16–19 ning laupäeviti kell 11–16.

Enne geeniproovi andmist tuleb registreeruda geenidoonoriks – seda saab teha nii eelnevalt internetis aadressil www.geenidoonor.ee kui ka apteegis. Apteegis võtab geenidoonoreid vastu eraldi inimene, kes aitab vajadusel vormistada nõusoleku ja suunab edasi ruumi, kus koostöös SYNLABi ja Geenivaramuga toimub vereanalüüsi andmine.

Eelnevalt aega broneerida vaja ei ole. Vereproove koguvad lisaks nimetatud apteekidele ka suuremad haiglad ja SYNLABi laborid üle Eesti. Kaasa tuleb võtta ID-kaart. Geenidoonoriks saavad hakata kõik vähemalt 18-aastased inimesed.

Geeniproovid transporditakse geenivaramu laborisse Tartus, kus kõigile uutele geenidoonoritele tehakse personaalsed geenikaardid. Geenikaardi alusel saab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.

Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu loodud biopank on üks edukamaid nii Euroopas kui maailmas. Selle laiendamine võimaldab suurendada tema väärtust nii teadusliku uurimistöö jaoks vajaliku andmebaasina kui ka geeniinfol põhineva personaalmeditsiini juurutamise möödapääsmatu eeldusena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles