Kuidas seletada alkoholi joomisest tulnud mälukaotust?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerge mälukaotuse puhul võid mäletada, et eile õhtul oli tore, kuid detailid on hägused.
Kerge mälukaotuse puhul võid mäletada, et eile õhtul oli tore, kuid detailid on hägused. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kui peale alkoholi joomist on kustunud mälust mõned hetked või lausa tunnid, tähendab see tõenäoliselt seda, et alkoholisisaldus veres oli mälestuste salvestamise jaoks liiga kõrge. 

Alkoholist tingitud mälukahjustus tuleb siis, kui ajul ei õnnestu joomise ajal mälestusi salvestada. Hipokampus, mis mängib põhirolli meie igapäevaste mälestuste salvestamisel, on alkoholi tõttu välja lülitunud, vahendab BBC

Tulemuseks on mälulüngad, mida esineb kahte tüüpi. Tavalisem on osaline mälukaotus, kui inimesel on mälupildid, millest puuduvad osad detailid. Võid mäletada näiteks, et jõid sõpradega baaris alkoholi, kuid ei suuda meenutada kes või kuidas joogi eest maksis. Sellise segaduse puhul aitab tihti mälestustele keskendumine ning kadunud «tükid» on võimalik üles leida.

Teine, täielik mälukaotus või blokk on tõsine amneesia mitme tunni vältel. Tavaliselt ei suuda inimene mitte kuidagi mälestusi taastada, sest informatsiooni ei salvestatudki kunagi ajju.

Mälukaotused tekivad, kui vere alkoholisisaldus tõuseb väga kõrgele. See võib juhtuda korraga suure koguse alkoholi joomisel, näiteks pitsiklaasidega kange alkoholi joomine tühja kõhuga.

Mälukaotustele on vastuvõtlikumad madalama kehamassiga inimesed ja naised. Naistel tõuseb veres alkoholisisaldus peale igat jooki kiiremini, sest neil on kehas vähem vett. Samuti on seletatud pärilikkusega, suitsetamise või teiste uimastite tarvitamisega seda, miks mõnel mälukaotus tihedamini ette tuleb.

Osad inimesed suudavad mälukaotuse ajal täielikult funktsioneerida või näiteks viidata asjadele, mis juhtusid enne mälukaotust. Mõnedel on aga näha segaduse märke või ei ole nad võimelised vestlust pidadama. Halvenenud otsustusvõime tõttu võivad inimesed sellises seisundis võtta ette riskantseid tegusid, mida nad muidu ei teeks. Pidevad mälukaotused viitavad alkoholitarvitamise häirele, mis võib tuua pikas plaanis muid terviseprobleeme, näiteks maksahaiguse.

Artikkel avaldati algselt 06.10.2018

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles