Hooajalist depressiooni saab vältida geneetikat ära pettes

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui päike toimib loodusliku antidepressandina, võib selle toomine talvepäevadesse olla parim ravim.
Kui päike toimib loodusliku antidepressandina, võib selle toomine talvepäevadesse olla parim ravim. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uuring selgitas välja, mille tõttu ei kujune osadel inimestel süngele sügis-talvel ja geneetilisele eelsoodumusele vaatamata depressiooni.

16 miljonit inimest on kogenud USAs viimase aasta jooksul vähemalt üht depressiooniepisoodi, vahendab Medical News Today. Lisaks sellele on viis protsenti kimpus hooajalise depressiooniga, mis mõjutab peamiselt naisi ja selle tekkel on tõenäoliselt geneetiline põhjus. Vaatamata geneetilisele eelsoodumusele hooajalisse depressiooni langeda, suudavad osad inimesed sellele väga edukalt vastu seista. Teadlased tegid kindlaks põhjuse.

Uuringu autor doktor MCMahon selgitab, et hooajalist depressiooni tekitab peamiselt valguse mittepiisavus. Päevavalgus on naturaalne antidepressant, mis tagab rõõmsat meeleolu genereeriva neurotransmitter serotoniini piisava taseme püsimist ajus. Enamik antidepressante toimib sarnaselt, vähendades serotoniini transporterite hulka, et aeglustada serotoniini eemaldamist ajurakkude vahelt.

Hooajalise depressiooniga inimestel on eelnevates uuringutes tuvastatud geen 5-HTTLPR, mis kindlustab, et ajust eemaldatakse serotoniin efektiivselt.

Uuest uuringust selgus, et geneetilisele eelsoodumusele vaatamata hooajalise depressiooni suhtes vastupanu omavatel inimestel alanes talvele vastu minnes serotoniini transporterite hulk 10 protsendi võrra. See lasi õnnelikke tundmusi looval serotoniinil püsida kauem ajus neuroneid turgutamas. Teadlased pole kindlad, kuidas õnnestus osadel inimestel oma geneetika ära petta, aga ilmselt on saladus enda jaoks loodud õigetes keskkonnatingimustes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles