Kuidas saada lahti kannas torkivast teravast valust?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalale tuleb anda puhkust. Kui valu on kannas aga torkinud pikemat aega, pöördu arsti poole, sest vaja võib olla pikemat ravi.
Jalale tuleb anda puhkust. Kui valu on kannas aga torkinud pikemat aega, pöördu arsti poole, sest vaja võib olla pikemat ravi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Rahvasuus kutsutakse seda kukekannuseks, meditsiinis kasutatakse kannas torkiva terava valu kohta terminit plantaarfastsiit. Millega on tegu ja kuidas võiks sellest lahti saada?

Seisundit põhjustab kanna paksu sidekirme põletik ehk fastsiit, vahendab Medical News Bulletin. Ülekaalulisus või terve päev jalgadel seismine, mille tagajärjeks on ülekoormus, on algne kurjajuur. Torkiv valu kannas on kõige väljakannatamatum füüsilise aktiivsuse ajal, käies või joostes, samuti annab see endast teravalt tunda hommikuti.

Enamasti aitab seisundit leevendada ja sellest ka üle saada jalgadele antav rorralik puhkus, venitusharjutused, kanna ajutine toestamine. Kui probleemiga pole tegeletud koheselt, võib ravi nõuda aga siiski medikamentoosset lähenemist. Kui seisund on muutunud krooniliseks, võib teravast valus kannas lahti saamiseks kuluda mitu kuud.

Suurepäraseid kiireid tulemusi on andnud ka lööklaineravi, mis parandab kudede vere- ja ainevahetust ning vähendab valu. Samuti oli tõhus, kui kanda süstiti Botoxit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles