Miks gripivaktsiin on eriti oluline rasedatele ja rinnaga toitvatele emadele?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Imetav ema ja nõuandetelefoni tegevjuht Liina Normet käis gripi vastu vaktsineerimas.
Imetav ema ja nõuandetelefoni tegevjuht Liina Normet käis gripi vastu vaktsineerimas. Foto: Ämmaemanda Nõuandetelefoni Facebooki leht

Kuna eelmisel aastal said mitmes kohas vaktsiinid otsa, siis soovitavad ämmaemanda nõuandetelefoni nõustajad juba praegu, enne hooaega, mõelda vaktsineerimisele.

Külmade sügisilmadega ning talve lähenemisega hakkavad inimesi kimbutama viirushaigused. Üks tähelepanuväärsem neist on gripp, mis võib rasedate immuunsüsteemile mõjuda raskelt, kirjutatakse ämmaemanda nõuandetelefoni sotsiaalmeediakontol

Gripi vastu vaktsineerimine on vajalik kõigile rasedatele, eriti neile, kelle teine ja kolmas trimester jäävad gripi kõrghooaega (detsembrist kuni märtsini). Vaktsineeritakse rasedaid üle kogu maailma ning vaktsiinid on rasedatele ohutud, kuna gripivaktsiinis on surmatud haigustekitajad. Ühtlasi kandub immuunsus emalt lapsele, kaitstes last üsasiseselt ja kuni pool aastat pärast lapse sündi. Ema vaktsineerimine on parim kaitse lapsele, sest vastsündinute immuunsus on nõrk ning nende nakatumine grippi on veel ohtlikum.

Gripp on äkiliselt algav viirushaigus, mida iseloomustab kõrge palavik, köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu, lisanduda võib ka kõhulahtisus või oksendamine. Rasedad on gripist eriti ohustatud, kuna rasedus muudab ajutiselt immuunsüsteemi toimimist, mille tõttu võib haigus kulgeda raskemalt ja võivad kergemini tekkida tüsistused. Sündimata last ohustab gripi läbipõdemisel enneaegne sündimine ning alakaalulisus, mis võivad põhjustada tervisehäireid lapsele kuni elu lõpuni.

Gripi vastu vaktsineerimine on soovituslik kõigile naistele, kes on rasedad, kes toidavad rinnaga või kes plaanivad talveperioodil rasestuda.

Grippi haigestumise vältimiseks:

  1. Vaktsineeri ennast ja oma lähedasi.
  2. Söö tervislikult ja tarbi palju vedelikke.
  3. Turguta tervist vitamiinirohkete marjadega.
  4. Liigu värskes õhus, maga piisavalt.
  5. Väldi rahvarohkeid kohti (kaubanduskeskused jm) ja kontakti haigete inimestega.
  6. Pese tihti käsi – ära katsu määrdunud kätega oma nägu.
  7. Kata aevastamisel ja köhimisel oma suu, nuuskamiseks kasuta taskurätti.
  8. Jää koju, kui oled haigestunud.

Kui tekivad gripile sarnased haigusnähud, siis tuleb pöörduda kohe perearsti või ämmaemanda poole. Kindlasti tuleb neid teavitada sellest, et kahtlustate grippi, ka siis, kui olete vaktsineeritud. Vajadusel kirjutatakse teile välja viirushaigusele vastavaid ravimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles