Miks on lõhe oranžikas-roosa värvusega?
Juba praegu süüakse rohkem kalakasvatuse kala kui veekogudest püütud kala. Üks populaarsemaid kalu on lõhe. Looduslikes tingimustes kasvav lõhe omandab oranžikas-roosa värvuse koorikloomadest, vetikatest ja muust söödast, mis sisaldavad karotinoide. Karotinoidides sisalduv astaksantiin annabki vajaliku värvuse. Kui kalakasvatuse lõhe söödale ei lisata pigmente, saadakse valge või hallika värvusega kala, mida lihtsalt ei osteta.
Seepärast lisatakse kalakasvatuses kala söödale kas vetikatest ja koorikloomadest eraldatud või sünteetilist astaksantiini. Selle lisamine on lubatud, kuid mitte rohkem kui 80 mg kilo kohta. USA-s müüakse sellist antioksüdatiivsete omadustega preparaati isegi toidulisandi kujul. Kalasöödas on astaksantiin kallis, moodustades ligi viiendiku sööda hinnast.
2015. aastal tarbiti Eesti konjunktuuriinstituudi andmeil kala ja kalatooteid kalakaalule arvestatuna 13,4 kilo leibkonnaliikme kohta. Värskest kalast eelistati lõhet, forelli ja teisi kallimaid kalu. Kalapulkade ja ‐burgerite ostmine on vähenenud, mis on tervitatav.
Kala ja kalatooted osteti valdavalt kauplustest, vähem turgudelt. Kahjuks on kaupluste kalalettidel esikohal lõhe ja forell, väga harva võib leida räime. Igal pool ei ole ka turgusid, kust räime osta. Nii ei tule üllatusena, et suurema sissetulekuga peredes tarbiti kala ja kalatooteid poole rohkem kui väikese sissetulekuga peredes.
Veel selgus, et enim kulutavad kalale üle 60-aastased inimesed. Lastega pered ja noored tarbisid kala pereliikme kohta vähem kui lasteta pered. On soovitatav, et lapsevanemad selgitaksid lastele kala tervislikkust.
Siinkohal tuleks hoiatada liigse lõhe tarbimise eest. Norralased söövad kala rohkem kui meie elanikud, kuid sealsed toitumisteadlased ja tervishoiuametnikud hoiatavad liigse kalakasvatuse lõhe tarbimise eest, kuna see võib sisaldada saasteaineid ja kahjustada tervist.
Arvestades, et punase liha, eriti aga töödeldud punase liha liigsöömisega on seotud tõsised terviseriskid, võiks kala süüa 2-3 korda nädalas. Toiduks võiks siiski valida erinevaid kalu, et vältida kala võimaliku saastatuse korral tervisehäireid.