Aita kaasa! Algab heategevuskampaania enneaegsetele lastele stabiliseerimislaua ostmiseks

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi. Foto on illustreeriv.
Beebi. Foto on illustreeriv. Foto: Mailiis Ollino

Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmaja koostöös Colonna heategevusfondiga alustab heategevuskampaaniat «Aita päästa elu!» sügavalt enneaegsete laste stabiliseerimislaua LifeStart ostmiseks.

Heategevuskampaania kestab detsembri lõpuni ning selle eesmärgiks on annetajate abil koguda 30 000 eurot stabiliseerimislaua soetamiseks. Stabiliseerimislaud LifeStart on ainulaadse ergonoomilise disainilahendusega elustamisseadmetega varustatud voodi. Tänu sellele saavad meditsiinitöötajad viivitada vastsündinu nabaväädi läbilõikamisega, mis tagab loomuliku nabaväädi vere ülemineku lapsele. See aitab sügavalt enneaegsel beebil üsavälise eluga loomupäraselt kohaneda. 

LifeStart stabiliseerimislaud.
LifeStart stabiliseerimislaud. Foto: Tootja foto

Sünnitusmaja neonatoloogia osakonna juhataja doktor Pille Andressoni sõnul näitab üha suurem hulk tõendeid, et hiline nabaväädi läbilõikamine pärast sünnitust annab vastsündinule mitmeid märkimisväärseid eeliseid. «Kui nabaväät lõigatakse läbi viivitusega, saab imik platsentast veel mõnda aega hapnikurikast verd, kuniks avanevad vastsündinu kopsud ja ta hakkab iseseisvalt hingama. See on iseäranis oluline just enneaegsete vastsündinute jaoks,» kirjeldas ta. Tema sõnul näitab praktika, et kui vastsündinu hakkab hingama enne nabaväädi lõikamist, aitab see vähendada enneaegsusest tingitud kohanemise probleeme.

Täna sarnast stabiliseerimislauda Eesti sünnitusmajades veel ei ole, kuid vajadus selle järele on suur. 2017. aastal sündis Eestis kokku 13 675 last, neist 4175 last tulid ilmale ITK sünnitusmajas ning 626 vastsündinut vajasid neonatoloogia osakonna ravi.

Kampaania eestvedaja, Colonna heategevusfondi nõukogu esimehe Roberto de Silvestri sõnul on plaan stabiliseerimislaud soetada ning see ITK-le üle anda kohe 2019. aasta alguses, et pisikesed ilmakodanikud võimalikult kiiresti senisest veelgi tõhusamalt abi saaks.

Heategevuskampaania toetamine telefoni teel:

  • 900 1005 - 5 eurot
  • 900 1015 - 15 eurot

Pangaülekandega:

SEB Pank EE851010220025580016

Saaja: AS Ida-Tallinna Keskhaigla; makseselgitus: Aita päästa elu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles