Vaimse tervise muredega noored vajavad märkamist ja tuge

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon.
Depressioon. Foto: Mitar Gavric / PantherMedia / Scanpix

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul on aastaks 2030 kujunenud vaimse tervise mured domineerivaks rahvatervise probleemiks kogu maailmas. WHO andmetel saavad pooled vaimse tervise probleemid alguse enne 14. eluaastat, kuid jäävad tihti avastamata ja ravimata.

«Vaimse tervise probleemid ei olene vanusest või soost. Neid võib esineda kõigil ja need võivad tabada ootamatult. Samas on paljusid vaimse tervise probleeme võimalik ennetada, kui me õigeaegselt märkame, oskame ära tunda ja teame, kust abi leida,» ütles tervise- ja tööminister Riina Sikkut tänasel üleilmsel vaimse tervise päeval.

Vaimsest tervisest on ministri sõnul oluline rääkida, et oleksime teadlikud erinevatest abivõimalustest. Vaimse tervise muredest võib rääkida vanematele, õpetajale, koolipsühholoogile või sotsiaalpedagoogile, perearstile, aga ka anonüümselt veebinõustajale, näiteks peaasi.ee või lahendus.net lehel. Samuti võib helistada ööpäevaringselt anonüümsele tasuta lasteabitelefonile 116 111.  

Vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni (VATEK) eestvedaja ja sotsiaaltervishoiu professori Merike Sisaski sõnul tuleb vaimse heaolu poole püüdlemist alustada juba noores eas. «Liigne ärevus, masendus ja käega löömine võivad tõmmata noori ennasthävitava käitumise nõiaringi, hilisemas eas võivad probleemid kuhjuda, tekivad raskused suhete hoidmisel, sobiva töökoha leidmisel jne. Seetõttu on oluline varustada noori eneseabi tööriistadega ja infoga abi saamise võimaluste kohta,» rõhutas ta.

Üleilmset vaimse tervise päeva tähistatakse Rahvusraamatukogus messiga «#tundedülepea #tuledtoime #minaka», kus on tähelepanu all netisuhtlus versus vahetu kontakt, küberkiusamine, emotsionaalse tasakaalu leidmine, vägivalla ja ennast hävitava käitumise vältimine. 

Vaimse tervise messil on kohal koolitajad, psühholoogid, terapeudid jt spetsialistid, kes on valmis oma tegevust tutvustama. Tasuta töötubades viiakse läbi suhtlustreeninguid, õpetatakse noori oma emotsioone juhtima, hoidma sõprus- ja romantikasuhteid, kasvatama enesekindlust, hoiduma ennasthävitavast käitumisest ning koguma teavet murdeea kriiside ja aju eripära kohta.

Noorte elu tüüpilisi murekohti avab humoorikas võtmes ja oma kogemusele toetudes Kristel Aaslaid, kaasates aruteluringi messi moderaator Joonas Hellermad, e-identiteedi lahenduste arendaja Kalev Pihli ja kogemusnõustaja Hedvig Madissoni. Vaimse tervise päeva tähistamine lõpeb Foorumteatri etendusega «Äpi life – happy life

Messile on oodatud nii noored ise kui ka kõik need, kes noori paremini mõista soovivad. Messi on võimalik ka otseülekandes jälgida siin. Erinevad töötoad toimuvad aga terve oktoobri jooksul, neisse saab registreerida nii messil kui ka VATEKI kodulehel.  

Messi läbiviimist toetab sotsiaalministeerium läbi hasartmängumaksu nõukogu ning Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet. Kõik vaimse tervise kuu sündmused on tasuta. Vaimse tervise kuu sündmusi korraldab juba viiendat aastat Eesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon (VATEK). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles