Prantsusmaa terviseamet tahab solaariumid keelustada (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UV-kiirgus põhjustab rakkude DNA kahjustusi, mis pika aja peale võivad tekitada nahavähki.
UV-kiirgus põhjustab rakkude DNA kahjustusi, mis pika aja peale võivad tekitada nahavähki. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Seoses Prantsuse toidu-, keskkonna ja terviseohutuse ameti (ANSES) üleskutsega võidakse solaariumid Prantsusmaal keelustada.

Nahavähk on üks peamiseid alla 35-aastaste surmapõhjuseid Prantsusmaal. Solaariumid tekitavad veel teisigi soovimatuid kõrvalnähte, nagu enneaegne naha vananemine, mis võib ekspertide arvates toimuda kunstlikku päikese käes neli korda kiiremini kui loomulikult. Prantsuse terviseohutuse amet soovib solaariumid keelustada ning esitas ettepaneku valitsusele, vahendab The Local

Tervisekaitse organi raportist lähtub, et inimestel, kes on enne 35-aastaseks saamist vähemalt korra solaariumit külastanud, on 59 protsenti suurem risk saada melanoom. Samuti arvatakse, et Prantsusmaal on 43 protsendil alla 30-aastaste melanoomkasvaja seotud solaariumiga. 

Prantsuse toiduohutuse- ja terviseameti sõnul ei kaitse ükski piirang solaariumikasutajaid täielikult. Amet, mis soovitas juba 2014. aastal solaariumid keelustada, juhtis tähelepanu olukorra tõsidusele. ANSES viitab aina suurenevale teaduslikule materjalile, mis näitab, et solaariumite ja nahavähi vaheline risk on tõestatud. Nüüd ootab amet valitsuse sekkumist.

Solaariumitest vabaneb peamiselt UVA-kiirgust, mis on palju tugevam kui loodusliku valguse käes. UV-kiirgus põhjustab rakkude DNA kahjustusi, mis kuhjudes võib tekitada nahavähki. Samuti võib paista solaariumis päevitamine turvalisena, sest päikesepõletust ei teki.

2015. aastal kutsusid Prantsuse dermatoloogid koos meditsiinilise nõukogu ja mitme senaatoriga solaariume keelustama, kuid selle suunas mingeid samme ei tehtud.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles