Haara võimalusest: vabatahtlikud õpetavad sel nädalal abivajajat elustama

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elustamise koolitus.
Elustamise koolitus. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Täna tähistab Tallinna Tervishoiu Kõrgkool üle-euroopalisel südame taaskäivitamise päeval oma 78. aastapäeva, viies erinevates Eesti asutustes läbi praktilisi elustamis- ja esmaabivõtteid õpetavaid koolitusi «Sinu käed päästavad elu».

Käesoleva nädala jooksul õpetavad aktsioonis osalevad vabatahtlikud elustamise põhitõdesid kaubanduskeskustes, kauplustes, koolimajades, raamatukogudes ja ettevõtetes ning ametiasutustes toimetavatele inimestele. 

Projekti rahaliselt toetava terviseameti erakorralise meditsiini osakonna kiirabi peaspetsialist Kalev Pahla kutsub inimesi üles aktsioonis aktiivselt kaasa lööma. «Kui näete kaubanduskeskuses õppenukuga toimetavaid meedikuid, minge ligi ja kuulake, mis neil teile öelda ja õpetada on,» ütles Pahla, kelle sõnul võib elustamise põhitõdesid ja –oskusi ootamatus olukorras vaja minna igal kodanikul. «See on nüüd see koht, kus on võimalik riskivabalt oma oskusi testida ja parandada.»

Meedikud annavad huvilistele ülevaate nii äkksurma olemusest, abi kutsumisest ja kiirabi võimekusest, südamemassaažist kui elustamisseadme AED kasutamisest. Mannekeeni abil mängitakse läbi tüüpiline äkksurma situatsioon, mille lahendamise etappide hulka kuuluvad äkksurma tuvastamine, kiirabi kutsumine ja esmane elustamiseks vajalik tegevus.

Taolisi koolitusi on Eestis egiidi «Sinu käed päästavad elu» all tehtud 2013. aastast, meedikud osalevad aktsioonis töövälisel ajal vabatahtlikena.

16. oktoober on päev, mille jooksul paljudes riikides juhitakse tähelepanu südame äkksurma puhusele kõrvalseisjate antavale esmaabile. Eestis sureb igal aastal südame äkksurma tõttu alla tuhande ning Euroopas ligi pool miljonit inimest. Haiglaväliste äkksurmade elustamisstatistika näitab, et Eestis tehakse enne kiirabi saabumist elustamisvõtteid 35 protsendil juhtudel, ellu jääb iga kümnes abivajaja. Riikides, kus elanikkonna koolitamisele pööratakse süstemaatilist tähelepanu, rakendatakse südame elustamisvõtteid enne professionaalse abi saabumist 70 protsendil juhtudel ning ellu jääb iga viies abivajaja. 

Vaata siit, millistes avalikes kohtades saab koolitusel osaleda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles