Veritsevad igemed võivad anda märku levinud elustiilihaigusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põletikulised igemed võivad olla põhjustatud ka rasedushormoonidest.
Põletikulised igemed võivad olla põhjustatud ka rasedushormoonidest. Foto: Philippe Ramakers / PantherMedia / Philippe Ramakers

Teist tüüpi diabeedi sümptomeid ei ole alati lihtne märgata, sest nad ei tekita halba enesetunnet. Ohumärkide teadmine võib ennetada tõsiseid tüsistusi.

Teist tüüpi diabeet on seisund, kus keha ei reageeri insuliinile normaalselt. Haigust põhjustab sageli ülekaalulisus, paljud aga ei taipa pikka aega midagi kahtlustada, sest halb enesetunne puudub. Ravimata suhkruhaigus võib viia tõsiste tüsistusteni, näiteks neeruprobleemide ja närvikahjustuseni, vahendab Express

Haiguse ohumärke võib leida suust, sest teist tüüpi diabeet võib tekitada igemehaigust, parodondiiti. Suhkruhaigetel esineb enamasti igemeprobleeme, kui neil on veresuhkru tase juba kaua aega paigast ära olnud. Halvasti reguleeritud veresuhkru tase võib kahjustada närve, veresooni, südant, neerusid, silmi ja jalgu. Kahjustunud veresoonte tõttu on igemete varustamine hapniku ja toitainetega häiritud ja põletikud tekivad kergemini. Glükoositase tõuseb ka süljes ja tekitab kasvulava bakteritele, mis suurendavad igemehaiguste ja hammaste lagunemise riski.

Igemehaiguste sümptomid:

  • veritsus suus peale hambapesu või söömist
  • paistes ja punased igemed
  • pidev halb hingeõhk
  • taanduvad igemed
  • tühimikud hammaste vahel ja hammaste eraldumine üksteisest
  • lahtised hambad
  • mäda igemepiiril
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles