Depressioon, unehäired, isupuudus vanemas eas on selle ohtliku haiguse varased ilmingud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon võib vanemas eas viidata, et tasahilju on progresseeruma hakkamas Alzheimeri tõbi.
Depressioon võib vanemas eas viidata, et tasahilju on progresseeruma hakkamas Alzheimeri tõbi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui Alzheimeri tõve sümptomid ilmseks saavad, on neid põhjustav ajukahjustus juba üpris ulatuslik. Teadlased on selgitanud välja, et enne Alzheimeri avaldumist ja diagnoosi saamist annab see endast märku depressiooni, ärevuse, unehäirete ja isupuudusega.

California Ülikooli ja São Paulo Ülikooli teadlased uurisid pärast dementsusega patsientidega surma nende ajusid, vahendab Medical News Today. Lahangutes leitut võrdlesid nad omaste poolt antud detailse infoga haiguse kulgemise kohta. Uuringust koorus välja, et psühhiaatrilised sümptomid mitte ei põhjusta Alzheimerit, vaid on tõve varased ilmingud, mille märkamine võib aidata ka arstidel probleemile kiiremini jälile jõuda. Õigel ajal osutatud ravi omakorda aeglustaks Alzheimeri tõve progresseerumist.

Teadlaste sõnutsi ei näita sümptomid nagu depressioon, ärevus, uneprobleemid ja isutus mitte kõrgenenud riski Alzheimeri tõve tekkimiseks, vaid et inimesel juba on see haigus.

Alzheimeri tõbi on dementsuse kõige levinum vorm ja selle levimus maailmas aina kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles