Tasub teada: mis on lapse kasvuvalud ja millal tuleks karta midagi tõsisemat?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigesevalu ajab lapse lohutamatult nutma.
Liigesevalu ajab lapse lohutamatult nutma. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Väikelapseea jalavalu põhjuste spekter on lai, ulatudes healoomulistest kasvuvaludest kuni pahaloomuliste protsessideni, mistõttu tuleb kaebusesse suhtuda tõsiselt, kirjutab TÜ kliinikumi lastekliiniku vanemarst-õppejõud Chris Pruunsild Med24-s

Valu käsitlemisel tuleb alati pidada silmas järgnevaid põhiaspekte: kas tegemist on ägeda või kroonilise valuga, millise iseloomuga on valu, millisest struktuurist või piirkonnast see lähtub (valule on omane kiirgumine), millised faktorid valu potentseerivad ja leevendavad ning kas esineb kaasnevaid tunnuseid või kaebusi.

Sagedasemad mittepõletikulised jalavalu põhjused väikelapseeas on erinevad traumad (põrutus, venitus, nihestus jm), kasvajad, kasvuvalud ja sidekoe nõrkuse sündroom. Enamus sagedasemaid ortopeedilisi haigusi (ülekoormushaigused, aseptilised nekroosid jmt) avalduvad hiljem, mitte väikelapseeas.

Valu, mille tõttu väikelaps ärkab öösel üles, võib viidata healoomulise kuluga kasvuvaludele, aga samas ka kasvajalisele protsessile. Lisaks öistele alajäseme valudele, mille põhjuseks võivad olla nii primaarne luukasvaja kui ka muu algkoldega kasvaja metastaasid pikkades toruluudes, sealhulgas liigest moodustavate luude otstes, kaasnevad muutused lapse üldseisundis, kaalukaotus, nõrkus, isutus ja ebaselge palavik.

Kasvuvalude esinemissagedus kõigub erinevatel andmetel 3–37 protsendi vahel, avaldumise tüüpiline eagrupp on 2–10-aastased lapsed. Kasvuvaludele on iseloomulik üsna kindel muster: nad ei esine igapäevaselt, vaid kulgevad valuvabade perioodidega, enamasti on tegemist kahepoolse alajäsemevaluga, mille tõttu laps ei suuda uinuda või ärkab nutuga ööunest. Hommikul lapsel kaebusi pole. Füüsiline koormus kasvuvalusid ei võimenda. Mitmed autorid on viidanud D-vitamiini defitsiidi ja kasvuvalude vahelise seose võimalusele, asendusraviga on täheldatud sümptomite leevenemist.

Kasvuvaludega lastel esinevad kaebused vastavad tihtipeale ka rahutute jalgade sündroomi (RJS) kriteeriumitele, kaebused algavad mõlema probleemi korral samas vanuses. Mõlemal juhul vallandub valu öösiti, peamine lokalisatsioon on reie eesmine piirkond, säär ja põlveõnnal, hommikuks on kaebused taandunud ja lapse läbivaatusel patoloogiat ei tuvastata. Peamine erinevus on RJS-i korral esinev tungiv vajadus jäsemeid liigutada, et leevendada ebamugavustunnet.

Loe lugu lapse jalavaludest täismahus Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles