Huvitav teada: mis on kalalõhna sündroom

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalalõhna sündroom tuleneb geenidest.
Kalalõhna sündroom tuleneb geenidest. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui inimesel on on trimetüülaminuuria, rohkem tuntud kui kalalõhna sündroom, eritab ta higistades ja välja hingates ebameeldivat hõngu, mis sarnaneb roiskunud kala lõhnale. Ka uriin lõhnab selle järele.

Sündroom tekib, kui keha pole võimeline lagundama orgaanilist ühendit trimetüülamiini, mis tekitab tugevat kalalõhna, kirjutab Medical News Today.

Kalalõhna sündroom tekib inimestel, kel on spetsiifiline mutatsioon FMO3 geenis, mis jagab kehale käske toota ensüüme, mis lagundavad trimetüülamiini laadseid ühendeid.

Ebameeldiva lõhna tugevus võib periooditi varieeruda ning samuti leiab siin indiviidide vahelisi erinevusi. Sündroom pole muidu ohtlik, aga mõjutab tavaliselt oluliselt inimese vaimset tervist, põhjustadaes madalat enesehinnangut ja eemaletõmbumist sotsiaalsest elust. Kalalõhna sündroomiga inimestest saavad üksildased hinged.

Sündroomi võib leevendada õige dieet, mis eemaldab organismist ühendid, millest trimetüülamiin tekib. Sellised ained on näiteks N-oksiid, mida leidub merekalades ja koliinis ehk B4-vitamiinis, munades, sinepiseemnetes, kana- ja veiselihas ning toorestes sojaubades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles