Selle levinud haiguse põdemine tõstab oluliselt riski haigestuda Alzheimeri tõvesse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herpesviirusega on nakatunud väga paljud vanurid.
Herpesviirusega on nakatunud väga paljud vanurid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Herpese põdemise ja poolte Alzheimeri tõve juhtumite vahel on hiljutised teadusuuringud seose leidnud.

Herpes on tavaline naha - või limaskestade infektsioonhaigus, ja enamik inimesi on herpesviiruse ehk haigustekitaja saanud organismi vähemalt ajaks, mil nad jõuavad kõrgesse ikka, kirjutab Medical News Today. Haigus jääb peidetud kujul kehasse ning seda ei suuda eemaldada ka keha loomulikud kaitsemehhanismid. Suure osa ajast ei ole haigus aktiivne, aga stressirohketel aegadel võib haigusekandja täheldada herpesviirusele iseloomulikke ville näiteks huultel.

Herpesviirust ja Alzheimeri teket seob vahelüli - geneetika. Teadlased on avastanud, et just APOE-e4 geeni kandjatel on tunduvalt ägedam reakstioon herpesviirusega nakatunud ajurakkude suhtes, ja sellega seoses tekitatud kahju ajurakkudele kulmineerub ning lõpuks areneb välja Alzheimeri tõbi.

Uues uuringus pakutakse välja, et eriti tõsiste herpese juhtude puhul kasutatavad viirust pärssivad arstimid võivad langetada Alzheimeri tõve riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles