Silme ees hõljuvad niitjad moodustised – millega tegu ja kas need on ohtlikud?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaaskeha hõljumite puhul pole muidu põhjust muretseda, aga kui nendega kaasnevad välgusähvatusi meenutavad eredad välgatused, peaksid pöörduma arsti juurde.
Klaaskeha hõljumite puhul pole muidu põhjust muretseda, aga kui nendega kaasnevad välgusähvatusi meenutavad eredad välgatused, peaksid pöörduma arsti juurde. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui silmade ees justkui ujuksid ringi niidikesi või ussikesi meenutavad tumedad või poolläbipaistvad moodustise või täpikesed, on tegu klaaskeha hõljumitega.

Silma klaaskeha hõljumid on valgulised moodustised, mis hõljuvad klaaskeha vedelikus vabalt ringi, vahendab News Medical. Kui silm liigub, liiguvad ka valgulised struktuurid klaaskehas ja heidavad võrkkestale varje ning saavad seeläbi nähtavaks.

Silma klaaskeha hõljumid võivad olla tekkinud vanuse kasvuga kaasneva klaaskeha veeldumise tagajärjel. Klaaskeha geelja koostise muutumine vedelamaks toob tavaliselt kaasa ajutise hõljumite arvu suurenemise, aga osad nendest võivad jääda nägemisvälja püsivalt.

Hõljumite pärast ei tasu muidu muretseda, aga kui kaasnema peaksid veel välgusähvatusi meenutavad eredad välgatused, mis on märk võrkkesta küljest eemale tõmbuvast klaaskehast, peaksid kindlasti pöörduma arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles