Lahkuminek võib tõsta kehas põletikutaseme ohtlikult kõrgele

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkuminek tekitas kehas haigusi soodustavat põletikku.
Lahkuminek tekitas kehas haigusi soodustavat põletikku. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Armastatu kaotamisest tulnud lein võib tekitada kehas eluohtliku põletikku, leidis uuring.

USAs Texases asuva Rice´i ülikooli uuring näitas esimesena, et lein, olenemata depressiooni sümptomitest, võib põletikku tekitada, vahendab Daily Mail

Uurijad intervjueerisid 99 inimest, kes olid viimase kahe nädala jooksul abikaasa kaotanud. Samuti võeti osalejatelt vereproovid. Palju kõrgemad põletikunäitajad olid kehas neil, kel oli raskusi eluga edasi minemises, olid masenduses ja igatsesid oma kaotatud kallimat. Kõrvutades lahkuminekut kõige rahulikumalt võtnud inimestega, oli suhet taga leinavatel inimestel kehas 53,4 protsenti rohkem põletikku. Uuringu autori Chris Fagundadese sõnul oli see esimene uuring, mis näitas, et teatud leina sümptomid võivad tõsta surmariski.

Eelnevad uuringud on näidanud, et põletik soodustab vanemas eas peaaegu kõigi haiguste riski. Samuti seostatakse depressiooni kõrgemate põletikunäitajatega. Need, kes on kaotanud elukaaslase, eriti vanemas eas, on suurema depressiooni, südameinfarkti, insuldi ja enneaegse surma riski all. 

Murtud südame sündroom võib tekitada äkilisi valusid rinnas ja teisi sümptomeid, mis võivad tulla südame reaktsioonist stessihormoonide lainele. Ameerika Südame assotsiatsiooni sõnul võib murtud südame sündroom põhjustada tõsist, lühiajalist südamelihase riket ja olla eluohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles