Eesti psoriaasihaiged: piinlikud momendid on meie argipäev

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psoriaasi puhul tekivad nahale punetavad valkjate kettudega kaetud sõlmekesed.
Psoriaasi puhul tekivad nahale punetavad valkjate kettudega kaetud sõlmekesed. Foto: Christine Langer-Püschel / PantherMedia / Christine Langer-Püschel

Eestis kannatab igapäevaselt psoriaasist tingitud vaevuste all ligi 43 000 inimest, kelle igapäevaelu dikteerib see haigus suuremal või vähemal määral.

Psoriaas on haigus, mis ei põhjusta haigel vaid füüsilisi vaevusi vaid ka psühholoogilisi. Viimased on tihtipeale keerulisemadki taluda. Suurt emotsionaalset ja psüühilist pinget põhjustab haigus seetõttu, et kaasinimesed seda probleemi tihtilugu ei mõista.

Eesti Psoriaasiliidu juhi Georg Jurkanovi sõnul võib tuginedes liidu poolt läbi viidud elustiili uuringutele öelda, et paljudel tekib psoriaasihaigetega suheldes piinlikke momente, sest inimesed ei tea sellest haigusest ning arvavad ekslikult, et tegemist on nakkushaigusega. «Pea kõik meie liikmed on tunnistanud, et piinlikud momendid on nende argipäev,» tunnistas Jurkanov. «Ei ole sugugi harvad juhused, kus psoriaatikuid ei teenindata juuksuris ja kosmeetikasalongis, neil palutakse lahkuda spordiklubist või ujulast,» lisas ta. «Pange ennast kasvõi hetkekski sellesse rolli ja saate aru, mida see tähendab,» tegi ta ettepaneku.

Tuleval esmaspäeval on maailma pilgud pööratud psoriaasile, tähistatakse Ülemaailmset psoriaasipäeva. Eesti Psoriaasiliit tähistab Ülemaailmset Psoriaasipäeva sel laupäeval toimuva konverentsiga. Psühholoog Monika Loit-Kilgas räägib haigete elukvaliteedi teguritest ja väärtushinnangutest, toimetulekust ja eneseabist. Põhja-Eesti Regionaalhaigla arst-dermatoveneroloog Maigi Eisen selgitab psoriaasi kaasaegset ravi ja selle kättesaadavust. Pärna Kliiniku arst-reumatoloog Ivo Valter kirjeldab käimasolevaid psoriaatilise artriidi uuringuid ja võimalusi.

Psoriaas ehk soomussammaspool on krooniline mittenakkav põletikuline nahahaigus, mille puhul tekivad nahale punetavad valkjate kettudega kaetud sõlmekesed. Need võivad ka sügeleda ja olla valulikud. Psoriaas on küllaltki tihti ettetulev nahahaigus, esinedes 2-3 protsendil elanikkonnast, olles meestel ja naistel võrdse sagedusega. Eestis põeb seda haigust umbes 43 000 inimest. Umbes 10-30 protsenil psoriaasi põdevatel haigetel esinevad kaasuvana ka küünte muutused ning liigeste kahjustus.

Eesti Psoriaasiliit (EPsoL) tegutseb Tallinnas 27. aastat ja liidul on tänase päeva seisuga 356 liiget. Psoriaasiliidu eesmärgiks on seista psoriaasihaigete parema elukvaliteedi ja ravi kättesaadavuse eest. Igapäevaselt tegeletakse teavitustööga, kaasatekse inimesi erinevatele üritustele, haritakse üldsust, et psoriaatikuid ei peljataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles