Kas tervislikud eluviisid trumpavad üle päriliku insuldiohu?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsiline aktiivsus, tervislik toitumine ja mittesuitsetamine aitavad tõhusalt insulti vältida isegi geneetilise eelsoodumuse puhul.
Füüsiline aktiivsus, tervislik toitumine ja mittesuitsetamine aitavad tõhusalt insulti vältida isegi geneetilise eelsoodumuse puhul. Foto: PantherMedia/Scanpix

Insult tekib aju verevarustuse takistumise tulemusena, mil neuronid ei saa elutegevuseks piisavalt hapnikku. Insuldiriski mõjutavad nii geneetika kui elustiilivalikud – ent kumma mõju on kaalukam? Kas geneetilist eelsoodumust saab tervist toetava elustiiliga hoida avaldumast?

Euroopa tippteadlaste tehtud suures, 300 000 inimest hõlmavas uuringus selgus, et isegi kõrge geneetilise riskifaktori puhul vähendab tervisliku elustiili harrastamine tõenäosust, et inimene saab insuldi, vahendab Medical News Today. Teadlased analüüsisid 90 geenivariatsiooni, mida seostatakse kõrge insuldiriskiga. Nad tuvastasid ka uuritavate elustiilifaktoreid. Uuriti, kas nad suitsetasid, tarbisid tervislikku mitmekesist toitu, olid regulaarselt füüsiliselt aktiivsed ning kas nende kehamassiindeks jäi alla 30.

Teadlased avastasid, et meestel oli kõrgem insuldirisk kui naistel, nii geneetikast kui elustiilist lähtuv.

Olenemata elustiilist oli kõrge geneetilise riskiga inimestel insuldi tõenäosus 35 protsendi võrra kõrgem kui geneetilise eelsoodumuseta inimestel. Samas oli ebatervisliku eluviisiga inimestel 66 protsenti suurem tõenäosus saada insult kui tervislike eluviiside harrastajatel. Seda nii geneetilise eelsoodumuse kui südame-veresoonkonna probleemide geneetilistest riskidest puutumata inimestel.

Nii et võib julgelt väita, et tehes õigeid elustiilivalikuid vaigistad halvad geenid ja väldid väga suure tõenäosusega insulti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles