Millal taastuvad soolestikubakterid peale antibiootikumikuuri? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumid.
Antibiootikumid. Foto: Tito Wong / PantherMedia / Scanpix

Kuigi seedesüsteemi bakterikoosluse ehk mikrobioomi täpset rolli inimese tervises ei teata, on selge, et triljonid bakterid inimkehas mõjutavad meie immuunsüsteemi toimimist ja seedimist. 

Ajakirjas Nature Microbiology avaldatud uuring leidis, et peale laiahaardelise toimega antibiootikumide kuuri taastus 12 mehe normaalne mikrobioom kuue kuuga. Uuringus leiti aga, et üheksa liiki kõhubaktereid ei ilmunud kunagi tagasi, vahendab Ars Tehnica

Kuna osalejaid oli vähe, ei saa tulemustest järeldada, kuidas antibiootikumid kõigile inimestele mõjuvad. Uuring on pigem demonstratsioon sellest, kuidas nad võivad mõjuda. Mõned kasulikud bakteriliigud olid peale ravimikuuri kadunud. Samal ajal oli õnnestunud seedesüsteemis püsivaks jääda mitmel soovimatul bakteriliigil. Uurijad kogusid katse alguses 12 terve mehe roojaproovid, et näha, milline oli nende tavaline mikrobioomi kooslus. Meeste mikrobioomi kontrolliti samuti kohe peale antibiootikumide võtmist ning kuus kuud peale ravimikuuri.

Katseisikud võtsid erinevaid levinud antibiootikume, mida kasutatakse näiteks ravile allumatu bakteriaalse meningiidi või klamüüdia raviks. Peale neljapäevast raviperioodi hakkasid teadlased uurima, millised kõhumikroobid kadusid, millised jäid osaliselt ellu, millised taastusid või tulid juurde. 

Kohe peale ravi vähenes meeste mikrobioomi mitmekesisus märgatavalt. Kuu kuu pärast olid bakterid taastunud, kuid näha oli olulisi erinevusi. Erinevate bakteriliikide arv oli vähenenud ning uurijatel oli alust arvata, et mõned liigid olid peale ravi jäädavalt kadunud. Hilisem analüüs kinnitas, et mõned liigid kadusid jäädavalt ning olid ilmnenud uued bakterid, mida varem ei leitud. Need olid bakteriliigid, kes moodustavad halbades tingimustes spoore. See võib tähendada, et need mikroobid olid soolestikus pesitsenud enne antibiootikumikuuri ning tulnud esile vaid siis, kui teised liigid kadusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles