Tea nelja ohumärki, mis võivad viidata kõrgele vererõhule

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge vererõhk mõjutab tervet keha.
Kõrge vererõhk mõjutab tervet keha. Foto: /

Püsivalt kõrge vereõhk on lisakoormuseks südamele ning kahjustab veresooni, kiirendades oluliselt veresoonte lubjastumist. Tagajärjeks võivad olla südameinfarkt või ajuinsult, südame- või neerupuudulikkus.

Kõrge vererõhk koormab veresooni ja elutähtsaid organeid. Haigus suurendab nii südamehaiguste kui insuldiriski. Kõrget vererõhku kutsutakse ka vaikseks tapjaks, sest sellel ei ole tavaliselt erilisi sümptomeid. Portaal express toob välja neli tunnust, mis võivad anda märku kõrgest vererõhust või hüpertoonilisest kriisist.

Tugevad peavalud - kuigi pea võib valutada ka muudel põhjustel, siis võib peavalu olla ka kõrge vererõhu ohumärk.  

Pearinglus - tõsine pearinglus võib olla märk hüpertoonilisest kriisist ehk väga kõrgest vererõhu tasemest. See seisund vajab kohe arstiabi, kuna on potentsiaalselt eluohtlik.

Ninaverejooks - mõnel juhul põhjustab kõrge vererõhk veresoonte nõrkust ja ninaverejookse.

Pidev iiveldus - pidev iiveldusetunne võib samuti kõrgele vererõhule viidata.

Kuigi on tõenäoline, et need nähud ilmnevad ka muudel põhjustel, on mõistlik kontrollida, kas vererõhunäitajad on korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles