Isa vanus eostamise ajal mõjutab lapse tervist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeval saavad isaks veidi nooremad mehed kui sajand tagasi.
Tänapäeval saavad isaks veidi nooremad mehed kui sajand tagasi. Foto: Panter Media/Scanpix

Stanfordi Ülikoolis tehtud uues uurinus selgus, et vanemate isade lapsed olid sündides väiksema tõenäosusega terved võrreldes nooremate isade lastega.

Uuringu autorid väidavad, et halvema tervise risk on siiski üsna madal, aga uuring viitab, et ka mehed peaksid enne eostamist mõtlema terviseküsimustele, vahendab News Medical. Seni on utisitatud naisi mitte jätma lastesaamist kolmekümnendate viimastele aastatele või neljakümnendatesse eluaastatesse. Käesoleva uuringu alusel mängib ka mehe vanus laste tervises rolli.

Stanfordi Ülikooli teadlased vaatlesid andmeid rohkem kui 40 miljoni sünni kohta. Lapsed, kelle isad olid vanemad kui 45-aastased, sündisid 0,12 nädalat varem ja keskmiselt 20,2 grammi kergematena. Neil oli 14 protsenti suurem tõenäosus sündida alakaalulistena ehk olla alla 2500 grammi ja neil oli ka 18 protsenti kõrgem krambihoogude risk.

Lapsed, kelle isad olid vanemad kui 55, said madalama skoori vastsündinute üldtervise testis. Samuti esines 55-pluss meeste partneritel raseduse ajal 34 protsenti suurem diabeedi tekkimise võimalus.

Teadlased seletavad tulemusi vanusega seotud kehvema sperma kvaliteediga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles