Kohv võib aidata ennetada levinud nahahaigust

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosaatsea.
Rosaatsea. Foto: Wikipedia.org

Hiljutise uuringu kohaselt võib kohvijoomine ennetada näo punetust põhjustava rosaatsea avaldumist naistel.

Rosaatsea on ebamugavust põhjustav nahahaigus, mille korral näonahk punetab eriti põskede juurest, näonahale võivad tekkida punased sõlmekesed, villid ja veresoonte laiendid. Rosaatsea võib oma olemuselt meenutada ka aknet, ent lähemalt vaadates on nahal näha tillukesi punaseid veresooni, vahendab Harvardi Ülikooli terviseblogi. Tõsisematel haigusjuhtudel hõlmab rosaatsea lisaks näo keskosale ka lõuga, otsmikku, kõrvu ja nina. See võib mõjutada ka silmi ja silmalauge ning põhjustada nina piirkonnas naha paksenemist.

Rosaatsea tekkepõhjus pole teada, kuid arvestades selle esinemist perekonniti, võib eeldada, et tegu on päriliku seisundiga. Samas mängib nahapõletiku tekkes rolli ka immuunsüsteem ning on leitud, et rosaatsea võib kaasas käia muu autoimmuunhaigusega (I tüübi diabeet, multiskleroos jm). Seega arvatakse, et rosaatsea võib olla seotud ka häirunud immuunfunktsioonidega. Haigust ei saa välja ravida, kuid seda hoitakse kontrolli all antibiootikumide, erinevate salvidega ning rosaatsea ägenemist põhjustavaid toite-jooke vältides.

Hiljutises uuringus leiti aga seos kohvijoomise ning rosaatsea avaldumise vahel. Selles analüüsiti ligi 83 000 naise terviseandmeid kümne aasta jooksul ning avastati, et päevas neli või rohkem tassi joovatel naistel oli märkimisväärselt väiksem tõenäosus nahahaiguse tekkeks. Sarnane, kuid veidi väiksema mõjuga efekt esines ka neil naistel, kes jõid päevas paar tassi kohvi. Kofeiinivaba kohvi tarbimise ning rosaatsea avaldumise vahel seoseid ei leitud. Samamoodi puudus seos teiste kofeiini sisaldavate toitude-jookidega (šokolaad, must tee jm).

Kui uuringu tulemusi kinnitaks ka teised täiendavad teadustööd, võib see luua parema arusaamise rosaatsea tekkest. Ühiskonnas on pigem levinud arvamus, et kohv võib rosaatsea avaldumist soodustada, kuid antud uuring tõestas vastupidist. Seetõttu kipuvad inimesed, kelle suguvõsas on haigust esinenud, kohvi vältida, kuid tegelikkuses võib kohvijoomine neid hoopis päästa. Samas panevad teadlased siiski südamele, et uuringu tulemus vajab veel kinnitamist, näiteks võiks uurida ka rosaatsea esinemist meestel ning tuvastada rohkem seoseid toitumise ja üldise terviseseisundi taustal. Küll aga on kohvi häid tervisemõjusid viimasel ajal uuringutes aina enam kinnitatud ning kui kaebusi ei esine, siis menüüst välja jätta seda ei maksa.

Uuringu kokkuvõte ilmus mainekas meditsiiniajakirjas JAMA Dermatology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles