Läti kogemus: kutsud öösel kiirabi ja pärast maksad selle ise kinni (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjendamatute väljakutsetega on hädas paljude riikide kiirabid.
Põhjendamatute väljakutsetega on hädas paljude riikide kiirabid. Foto: Smirnov Vladimir / ITAR-TASS

Suur oli ühe Läti mehe üllatus, kui ta avastas oma postkastist arve põhjendamatu kiirabi väljakutse eest.

Aleksei sõnul kutsus ta ühel oktoobriööl kiirabi, kuna tema naisel hakkas halb, kirjutab mixnews. Mehe sõnul oli naisel nädal aega olnud kõrge palavik ning tol ööl ta tervis halvenes. Suur oli mehe üllatus, kui kuuaega hiljem leidis ta oma postkastist arve 40.14 põhjendamatu kiirabi välja kutse eest.

«Me maksame makse, millest osa läheb kiirabile, ja siis peame veel eraldi kiirabi eest maksma? Esimest korda elus kutsusin kiirabi!» jagas mees oma nördimust Facebookis.

Mõned kommenteerijad viitasid, et kõrge palavik pole piisav põhjus kiirabi kutsumiseks. Mehe sõnul tema diagnoosi panna ei oska, kuid kõrge palavik oli püsinud pikalt, kusjuures naisel ei olnud ei nohu ega köha ja ta seisund halvenes. Mehe sõnul sai ta aru, et naisel on põletik, kuid ei hakanud riskima. Aleksei leiab, et on ebaõiglane panna vastutus põhjendatud diagnoosi panemise eest inimesele endale, mitte arstile.

Sel nädalal algatas Läti kiirabi sotsiaalmeedia kampaania mitte kutsuda kiirabi, kui inimese elu pole ohus.

«Me tahame õigel ajal jõuda nendeni, kelle elu on vaja päästa. Me ei pruugi jõuda, kui kiirabi peab tegelema inimestega, kellel «on raske hingata», aga kus tegelikult tuleb välja, et noor inimene on lihtsalt külmetunud. Teisel väljakutsel selgub, et «pea läheb valust lõhki» pärast lõbusat õhtut. Või on tegu väljakutsega, kus tugev verejooks osutub kuupuhastuseks ja kiirabisse helistanul lihtsalt polnud kodus hügieenisidemeid,»  on kampaania sõnum. Läti kiirabi meedikute sõnul on neil väljakutsel tulnud selgitada inimesele, kuidas kõrge palaviku korral rohtu võtta. Kõik need patsiendid vajasid küll nõustamist, aga mitte kiirabi. Selliste väljakutsete tegemine on eriti kummaline keset päeva, kui töötavad perearstid, kui on võimalik arsti juurde sõita või tuua midagi apteegist, samuti saab abi küsida naabritelt või tuttavatelt. «Tasub mõelda, kas ei satu ohtu mõne teise inimese elu, kui te sellistel põhjustel kutsuste kiirabi,» paneb Läti kiirabi inimestele südamele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles