Energiajook mõjub veresoontele juba 90 minutiga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogi mõju avaldub kohe.
Energiajoogi mõju avaldub kohe. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Vaid ühe energiajoogi tarbimine võib südameinfarkti ja insuldiriski suurendada vaid 90 minutiga, leidis uus uuring.

Texase ülikooli uurijate väitel kitsendavad energiajoogid veresooni, mis vähendab verevoolu elutähtsatesse organitesse, vahendab Daily Mail

Uuringu jaoks vaatlesid teadlased 44 meditsiinikooli õpilast. Kõik osalejad olid 20. eluaastates, ei suitsetanud ja olid üldiselt terved. Uuringus sooviti testida endoteeli funktsiooni. Endoteel katab arterite ja veenide seinu nii ajus, nahal, kopsudes, südames kui ka lihastes. Endoteeli funktsiooni testiti enne kui iga õpilane jõi 700 milliliitrit energiajooki ning 90 minutit hiljem. Peale energiajoogi joomist vaadeldi ka arterite üldist tervist.

90 minutit peale joogi tarbimist oli veresoonte sisemine läbimõõt keskmiselt peaaegu poole võrra vähenenud. Uurijad usuvad, et negatiivne mõju veresoontele tuleb energiajoogi komponentidest: kofeiinist, tauriinist, suhkrust. Uuringud on näidanud, et kõrge veresuhkru tase võib panna veresooned rohkem kokkutõmbuma kui tavaliselt. Kofeiinil on samasugune mõju, samuti vabastab see adrenaliini, hormooni, mis suurendab ajutiselt vererõhku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles