Avastati, milline kohv pakub kaitset Alzheimeri ja Parkinsoni tõve vastu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida rohkem on kohvi röstitud, seda enam sisaldab see aju kaitsvaid aineid.
Mida rohkem on kohvi röstitud, seda enam sisaldab see aju kaitsvaid aineid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadlased on avastanud, et teatud kohvisortide joomine on kasulik ajutervisele. Uus uuring tegi kindlaks mehhanismid, mille läbi aitab kohv hoida kognitiivseid funktsioone.

Kohvi joomisega võib kaasneda nii kahju kui kasu, aga Ühendkuningriigis paari aasta eest tehtud uuringus jõuti vastuseni, et kohvi tarbimisest tõusev tulu kaalub ilmselgelt üle potentsiaalsed riskid, vahendab Medical News Today.

Üks selge kasutegur on, et kohv näib kaitsvat aju kognitiivse tagasilanguse eest ja turgutab mõtlemisvõimet. Kohvi tarbimisel on ka positiivne seos vähenenud Alzheimeri ja Parkinsoni tõve riskiga.

Kuidas need mehhanismid täpsemalt toimivad, uuriti Krembili Ajuinstituudis. Luubi alla võeti kofeiini sisaldav tume ja hele röst ning kofeiinivaba tumeda röstiga kohv. Selgus, et kohvi hea mõju ajule tuleneb eelkõige fenüülindaanidest, mis moodustuvad röstimise protsessis ja annavad kohvile iseloomuliku mõru maitse. Fenüülidaanid näivad pärssivat Alzheimeri ja Parkinsoni tõves peamist rolli mängivate tau ja beeta-amüloid valkude omavahelist liitumist. Need on toksilised ühendid, mille kuhjumine ajus segabki närviühenduste tööd ja viib lõpuks ajurakkude ulatusliku surmani.

Pikem röstimise aeg tekitab rohkem fenüülindaane - olenemata sellest, kas kohv sisaldab kofeiini või mitte. Tumedal kohviröstil on suurim kaitsev toime ajutervisele. Nii et võta tassitäis kohvi ja joo aju terviseks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles