Haruldane seisund pani mehe veriseid pisaraid nutma

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verepiisad. Pilt on illustratiivne.
Verepiisad. Pilt on illustratiivne. Foto: Birgit Korber / PantherMedia / Scanpix

Mees, kelle silmist jookseb verd – enamik meist kujutaks seda ette ideaalse õudusfilmi tegelasena. Itaallasest mehe jaoks oli selline seisund aga päriselu, millega ta pidi silmitsi seisma.

52-aastane mees pöördus erakorralise meditsiini osakonda, kui mõlemast tema silmast hakkasid voolama verised pisarad, vahendas LiveScience haigusjuhtumit, mis avaldati meditsiiniajakirjas The New England Journal of Medicine. Kuigi pisarad nägid välja dramaatilised, ei põhjustanud need mehele valu ning tal polnud ka mingisugust näopiirkonna traumat. Samuti oli korras tema nägemine ning ta sai silmi probleemideta pilgutada.

Veriste pisarate jooksmine lõppes ühtäkki umbes tund pärast nende algust, selgus arstide kirjapandust. Mehel diagnoositi hemolaakria – haruldane seisund, mil veri esinebki inimese pisarates. Seda võivad põhjustada mitmed seisundid, sealhulgas silmainfektsioonid, põletikud või kasvajalised moodustised silmaümbruses. Mõned inimesed võivad kogeda «tagurpidi ninaverejooksu», mil muidu ninas voolav veri väljub silmist, kui inimene näiteks nina kinni pigistab. Selline juhtum on kirjeldatud näiteks briti naisel 2003. aastal.

Käesolevas juhtumis selgitati aga välja, et mehel olid mõlema silmalau lähistel väiksed, veresoontest koosnevad healoomulised kasvajad hemangioomid. Tavaliselt tekivad need inimesel juba vahetult pärast sündi. Mees sai ravi silmatilkadega, mis vähendavad silmarõhku. Aasta hiljem teatas mees arstidele, et terve selle aja jooksul tal enam pisarates verejooksu ei esinenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles