Füsioterapeut annab ühe lihtsa harjutuse, millega pingepeavalust vabaneda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pingepeavalu on väga levinud ning sageli on seda raske eristada migreenist.
Pingepeavalu on väga levinud ning sageli on seda raske eristada migreenist. Foto: Peter Werner / PantherMedia / Peter Werner

Peavalu võib füsioterapeudi sõnul tulla pinges lihastest, mille vabastamiseks tuleb vaid kümnesekundilist harjutust teha. 

Füsioterapeut David Reavy rääkis portaalile Men´s Health, kuidas peavalud võivad tulla sageli pinges õlgadest, kaelast ja lõuast.

Närimislihased ühendavad lõualuud ja põsesarnu ning mängivad olulist rolli närimisel. Kui suruda lõuga kokku, mida inimesed tihtipeale stressist teevad, tekib risk see lihas pingesse ajada. Kange lõug tekitab aga ahelreaktsiooni, mis koormab pea ja kaela lihaseid. Kui pinge kasvab liiga kõrgeks, võibki tulla peavalu.

Reavy pakub peavalust lahti saamiseks ühe harjutuse. Selleks tuleb sõrmeotsad või -nukid närimislihastele asetada. Seejärel ava oma lõug nii suureks kui saad. Sule suu ning korda harjutust, kuni tunned, et lihast on lõdvestunud. Seda võib alustuseks näiteks paar korda päevas teha, eriti kui tunned, et surud stressirikastes olukordades hambaid kokku.

Närimislihas. 
Närimislihas. Foto: Sebastian Kaulitzki / PantherMedia / Sebastian Kaulitzki

Kuidas seda teha?

  1. Suru kergelt närimislihastele, mis asuvad lõualuu ja põse liitekohas.
  2. Ava suu.
  3. Sule suu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles