Varamul on koos juba ligi 70 000 geeniproovi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid.
Vereproovid. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Vaatamata suvisele madalseisule on Geenivaramu geeniproovide kogumise projekt nüüdseks hoo taas üles saanud ja rohkem kui 80 000 inimest oma nõusoleku andnud ning vereproove laekunud ligi 70 000.

«Tempo on tõesti väga suur, labor töötab pikendatud vahetuses, sest igal nädalal saabub meile umbes 4000 vereproovi,» ütles Geenivaramu teabejuht Annely Allik. «Püsime kenasti graafikus, et koguda aasta lõpuks 100 000 vereproovi kokku, nõusolekute laekumisega oleme isegi graafikust tublisti ees,» lisas ta. 

Ka septembris käivitunud koostöö Apotheka apteegiketiga osutus Alliku sõnul üle ootuste populaarseks. Esimese paarinädalase pilootprojekti raames, kus kolm apteeki, mis mõned tunnid õhtuti ka geeniproove kogusid, võtsid kolme nädalaga üle 4000 uue geenidoonori. Seda on rohkem kui kogus samal perioodil eraldivõetuna ükskõik milline haigla, tõi varamu esindaja välja. 

Sellisest tulemusest inspireerituna on Geenivaramu otsustanud pikendada apteekides kogumist aasta lõpuni ning täiendavalt lisada apteeke üle Eesti juurde.

Mis saab siis, kui projektis plaanitud 100 000 geeniproovi enne 31. detsembrit täis saab? Annely Allik kinnitas, et genotüpiseerimine tehakse seekord siiski 100 000le doonorile, ent kõik geeniproovid võetakse aasta lõpuni vastu. Mis seekordsesse projekti ei mahu, jäävad panka ootele, sest käimas on arutelud, et projekt võiks jätkuda ka lähiaastatel.

Järgmisel esmaspäeval alustavad geeniproovide kogumisega veel viis Apothekat Tallinna erinevates keskustes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles