Silm tõmbleb: kas juhus või viitab see millelegi tõsisemale?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõmblev silm, eriti koos muude silmade ülekoormuse märkidega, võib viidata liigkõrgele stressitasemele.
Tõmblev silm, eriti koos muude silmade ülekoormuse märkidega, võib viidata liigkõrgele stressitasemele. Foto: Piotr Stryjewski / PantherMedia / Piotr Stryjewski

Lau tõmblemine on põhjustatud launärvi ärritusest ja pole reeglina seotud silma enda tervisega.

Peaaegu kõik ootamatult algavad silma tõmblemised on ohutud ega viita tõsisemale haigusele. Siiski, kui tõmblemine kordub, on probleemi leevendamiseks oluline leida selle põhjus. , vahendab KSA silmakeskus.

Väiksemaid silmalau tõmblusi seostatakse elustiili faktoritega nagu väsimus, stress, unepuudus, alkoholi, tubaka või kofeiini liigtarbimine, ühekülgne toitumine või läbipõetud viirushaigus. On ka neuroloogilisi seisundeid, mis mõjutavad silmalau liigutusi, nagu näiteks laukramp või ühe näopoole lihaste krambid, ent need haigused esinevad harva ning neid diagnoosib ja ravib silmaarst.

Stress

Tõmblev silm, eriti koos muude silmade ülekoormuse märkidega, võib viidata liigkõrgele stressitasemele. Siin aitab aja mahavõtmine: jooga, hingamisharjutused, sõprade või lemmikloomaga veedetud aeg on mõned näited paljudest stressi leevendamise viisidest. 

Unepuudus

Vähene uneaeg, kas siis stressi tõttu või mõnel muul põhjusel, võib samuti silma tõmblemist esile kutsuda.

Silmade ülekoormus

Selle põhjuseks võivad olla vale tugevusega prillid – pidev pingutus paneb silmadele liigse koormuse. On aeg prillide hankimiseks või uuendamiseks.

Ka arvuti ja nutiseadmete liigkasutus on silmatõmbluste sage põhjus. Silmalihaste väsimuse vähendamiseks tuleks vähemalt iga 20 minuti järel teha ekraanist paus ning fokusseerida kaugusesse. Suurtel arvutikasutajatel võib abi olla ka spetsiaalsetest arvutiprillidest. 

Kofeiin ja alkohol

Liiga palju kofeiini võib silmade tõmblusi esile kutsuda. Kui vähendada kohvi, tee, šokolaadi ja karastusjookide tarbimist või minna üle kofeiinivabadele alternatiividele, on nädala-paariga näha, kas tõmblused kaovad. Ka alkohol võib panna sinu silmalaud tõmblema. 

Kuivad silmad

Paljud täiskasvanud, eriti peale 50. eluaastat, kurdavad silmade kuivuse üle. Kuivad silmad on ka levinud arvutikasutajatel, neil kes võtavad kindlat tüüpi ravimeid (antihistamiine, antibiootikume vms), kannavad kontaktläätsi ja tarvitavad kofeiini ja/või alkoholi. Ka stress võib suurendada silmade kuivust. Siin tuleks paluda arstil olukorda hinnata - silmapinna niiskuse taastamine võib spasmid lõpetada.

Tasakaalustamata toitumine

Mõnede ainete, nagu näiteks magneesiumi puudus organismis võib esile kutsuda silmalaulihaste spasme. Siis on tark aru pidada oma perearstiga, kas ja kuidas toitumist muuta.  

Allergiad

Kui silmi hõõruda, vabaneb silmade kattekudedesse ja pisaratesse histamiini - mis omakorda võib põhjustada silmalaugude tõmblusi. 

Enamus silma tõmblusi tulevad ja lähevad, aga mõnel inimesel kestavad tõmblused terve päeva või isegi nädalaid ja kuid. See võib tõsiselt häirida ja elukvaliteeti mõjutada. Vahel võivad silma tõmblused tõsisemate haiguste sümptomiks olla ja viidata põletikulistele silmalaugudele, ülitundlikkusele valguse suhtes või silmalau sisemise sidekesta põletikule.

Arsti poole tuleks pöörduda, kui silma tõmblemine ei lähe nädala möödudes üle, silm on paistes või valulik. Samuti tuleks kiiresti arsti juurde minna kui spasmid või tahtmatud liigutused hõlmavad poolt nägu või kui silmad lähevad kinni niimoodi, et neid on võimatu avada. Need sümptomid võivad olla tõsise haiguse märgiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles