Teadlased avastasid, kuidas valgus aitab ravida kõrget vererõhku

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii päikesevalgus kui kunstlik sinine valgus aitavad lõõgastada veresooni ja alandavad vererõhku.
Nii päikesevalgus kui kunstlik sinine valgus aitavad lõõgastada veresooni ja alandavad vererõhku. Foto: PantherMedia/Scanpix

Sinine valgus aitab võidelda hüpertoonia ehk kõrgvererõhutõvega.

Kõrge vererõhk tõstab oluliselt insuldi ja infarkti tõenäosust, rääkimata muudest südamehaigustest. Kõrge vererõhu alandamiseks on teadlased leidnud üsna looduslähedase meetodi, kirjutab Medical News Today.

Nimelt on selgunud, et kui päikesevalgus langeb nahale, hakkavad kehas sisalduvad nitritid lagunema ja tootma veresoonte seintes ühendit NO, mis põhjustab neid ümbritsevate lihaste lõdvestumise ja alandab seega ka vererõhku. Päikesevalgusel on kõrgvererõhutõbe vähendav mõju.

Kuna UV-kiirgus on päikesevalguse juures aga kahjulik komponent, asusid teadlased uurima sinise valguse potentsiaali hüpertoonia ravis. Eelnevad uuringud on näidanud, nähtav sinine valgus kutsub samuti esile NO ühendi tootmise ja ei kahjusta DNA-d. Viimane uuring võttis aga vaatluse alla, millisel määral sinine valgus kõrget vererõhku alandab. 30 minutit sinise valguse käes alandas vererõhku samaväärselt kui tüüpilised vererõhku madaldavad ravimid.

Teadlaste arvates on sinise valguse kasutamise võimalus oluline samm kõrvaltoimeteta vererõhuravis, eriti kui muuta sinise valguse allikad argiselt ihul kantavateks seadeldisteks nagu käekellad või aktiivsusmonitorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles