Teadlaste idee: lihamaks säästaks sadu tuhandeid elusid ja miljoneid eurosid (17)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sealiha Balti jaama turul.
Sealiha Balti jaama turul. Foto: TONI LÄÄNSALU/PM/SCANPIX BALTICS

Lihamaks võiks igal aastal kogu maailmas ära hoida 220 000 surma ja säästa enam kui 35 miljardit eurot, vahendas ERR Oxfordi teadlaste uuringut.

Uuringu järgi võiks lihamaks ülemaailmselt aidata vähendada töödeldud liha tarbimist 16 protsenti ja ära hoida 222 000 vähist, südamehaigustest, insuldist ja II tüüpi diabeedist põhjustatud surma.

Teadlased arvutasid välja majanduslikult optimaalsed maksumäärad 149 maailma riigi kohta, mis kataksid punase ja töödeldud liha tarbimisest põhjustatud halva tervisega seotud tervishoiukulud ja arvutasid välja optimaalse maksustamise mõju tarbimisele, tervishoiukuludele ja mittenakkuslikest haigustest põhjustatud suremusele.

Optimaalse maksustamise korral tõuseksid töödeldud liha hinnad keskmiselt 25 protsenti, ulatudes madala sissetulekuga riikides ühest protsendist ja kõrgema sissetulekuga riikides enam kui 100 protsendini ning punase liha hinnad tõuseksid selle järgi keskmiselt nelja protsendi võrra, ulatudes 0,2 protsendist 20 protsendini.

Eestis jääks arvatavasti punase liha hinnatõus vahemikku 22–34 protsenti, töödeldud liha hinnatõus vahemikku 109–185 protsenti ning punase ja töödeldud liha tarbimisest tingitud surmade arv väheneks 16–26 protsenti.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles