Eesti perearste ähvardab «väljasuremine» (16)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käina perearst Marje Vann leiab, et noor arst ei suuda inimesele otsa vaadataes diagnoosi panna, nii nagu tema oma ajal.
Käina perearst Marje Vann leiab, et noor arst ei suuda inimesele otsa vaadataes diagnoosi panna, nii nagu tema oma ajal. Foto: Alari Paluots, Liis Treimann

Väiksest Hiiumaast on saamas Eesti perearstide põua sümbol, sest juba järgmisel aastal on kõik peretohtrid pensioniealised. Sama mure tabab varsti veel mitut maakonda, sest praegune töökorraldus noori perearsti ametisse ei meelita.

«Enam-vähem ühel ajal me Hiiumaale tööle tulime, küllap ka läheme, kuigi me ei ole sellest omavahel rääkinud,» ütles Käinas töötav perearst Marje Vann (63). Hiiumaa kuuest perearstist pooled juba on pensioniealised ja kolm nooremat jõuavad sellesse ikka lähiajal.

Dr Vann usub, et kui ta peaks otsustama ameti maha panna, ei tule tema asemele kedagi. Kui töölt lahkusid Suuremõisa ja Kõrgessaare perearstid, siis ei laekunud konkursile ühtegi avaldust. Marje Vanni sõnul on olukord võrreldes perearstisüsteemi loomise ajaga palju muutunud. «Arstid valivad töökohti ja ega noor inimene taha üksikpraksises töötada,» tõdes kogenud tohter.

Ta on veendunud, et rahaga noori perearstiks ei meelita. «Noor arst ei taha ega suuda inimesele otsa vaadates diagnoosi panna, nii nagu meie omal ajal alustasime. Tal puudub see oskus,» sõnas ta. Ka ei taha noored tohtrid tegeleda raamatupidamise ja igapäevase töökorraldamisega, mis paratamatult on praegu osa perearsti tööst, sest enamik neist on eraettevõtjad. «Noor tahab teha arstitööd, ja nii, et oleksid head diagnoosimis- ning ravivõimalused,» lisas ta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles