Laikpigmenditust põdev supermodell: lapsena jooksid teised mu eest nakatumise hirmus ära

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laikpigmenditusele pole ravi ja see levib kangekaelselt aina rohkem üle kogu keha.
Laikpigmenditusele pole ravi ja see levib kangekaelselt aina rohkem üle kogu keha. Foto: STEPHANE MAHE / REUTERS

Praegu hõljub Winnie Harlow nagu tiivuline ingel miljonite silmapaaride ees üle Victoria`s Secret moelava, aga lapsepõlves sai ta oma haruldase haiguse tõttu tunda tõrjutust ja ebakindlust.

Teises klassis kooli vahetades jooksid klassiõed ta eest ära. Kui Winnie küsis, miks need temaga mängida ei taha, vastasid tüdrukud, et nende vanemad on selle ära keelanud, sest muidu võivad ka nemad endale sellise naha saada. Ehkki nahal pigmendituid laike põhjustav haigus võib tunduda hirmuäratav, see siiski ei nakka.

«Lapsena muretsesin pidevalt, mida keegi minust mõtleb,» tunnistas Winnie äsja «Good Morning America» hommikuprogrammis antud intervjuus. Noor naine ütleb, et see on ta endagi jaoks praegu uskumatu, et nüüd on ta teerajaja rollis, olles lihtsalt ta ise.

«Vitiliigo on autoimmuunhaigus, kui su naha jaoks on melaniin nagu viirus. Nii nagu keha võitleb külmetusega, et hoida sind tervena, võitleb see melaniiniga nahas, sest peab seda haigeks,» jutustab Winnie.

Vitiliigo ehk laikpigmendituse tunnuseks on laiguti nahalt kadunud pigment. Tavaliselt pigmendikadu üha levib ning lõpuks on sellest haaratud suurem osa nahast. Vitiliigole ei ole ravi, vahendab maailmakuulsa Mayo Kliiniku virtuaalne kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles