Prints Harry kutsub inimesi üles HIV-testi tegema

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alastair Grant / AP / Scanpix

Prints Harry avaldas, et tema arvates ei peaks inimesed HIV-testi tegemise pärast häbi või piinlikkust tundma. Testi tegemisse tuleks suhtuda nagu näiteks gripivaktsiini tegemisse, see on täiesti normaalne nähtus.

Ta ütles: «HIV-testi tegemise üle tasuks uhkust tunda, mitte häbi või piinlikkust. Samamoodi, nagu sa kaitsed sellisel aastaajal ennast külmetuse eest, saad sa kaitsta ka oma organismi, tehes HIV-testi.»

Printsess Diana oli tuntud selle poolest, et aitas vähendada inimeste hirmu aidsihaigete ees. Näiteks jäädvustatud on hetk, kui 1987. aastal surus ta kätt mehega, kes põdes seda tol ajal surmavat haigust.

Arvandmed ütlevad, et ligi 37 miljonit täiskasvanut ja last üle maailma põevad seda ravimatut viirust.

HIV testimine on väga oluline, sest haiguse varajane avastamine võimaldab inimesel jätkata veel pikalt täisväärtuslikku elu. Kui HIVi ravi õigeaegselt ei alustata, siis areneb see edasi surmavaks HIV-tõveks ehk aidsiks.

Heategevusorganisatsioon Terrence Higgins Trust tunnustab Sussexi hertsogi toetust eelarvamustega võitluses. Organisatsiooni sõnul on murettekitavalt palju inimesi ilma diagnoosita või kellel avastatakse HIV alles hilises staadiumis. Ligi üks inimene kaheksast elab selle haigusega, kuid pole oma seisundist teadlik. Neljal inimesel kümnest, kes 2017. aastal oma diagnoosi teada said, oli HIV hilises staadiumis ja immuunsüsteemi kahjustamine juba käis.

Kaks aastat tagasi tegi Harry Facebooki otsepildis HIV kiirtesti. Pärast seda tõusis Suurbritannias HIV-testimiste arv viiekordselt.

Tee ka sina HIV-test, sest parem on teada kui mitte teada! Rohkem infot hiv.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles