Silikoonrindadega naised haigestuvad sagedamini sellesse vähivormi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panna või mitte panna? Silikooniga täidetud rinnaimplantaatide puhul ohustab suurem haruldaste haiguste risk.
Panna või mitte panna? Silikooniga täidetud rinnaimplantaatide puhul ohustab suurem haruldaste haiguste risk. Foto: PantherMedia/Scanpix

Milline mõju on rindade suurendamise operatsioonidel naiste tervisele pikemas perspektiivis, võtsid teadlased vaatluse alla suures uuringus.

Rinnaimplantaat on protees, mida kasutatakse rinna kuju või suuruse muutmiseks. Kaks populaarsemat implantaatides kasutatavat ainet on soolalahus ja silikoongeel – mõlemat katab silikoonist kest.

USA toidu – ja ravimiamet juhtis aastal 2011 tähelepanu, et rinnaimplantaatide ja anaplastilise suurrakklümfoomi tekke vahel näib olevat seos. Viimane on üsna haruldane lümfivähi vorm.

Laiaulatuslik uuring tehti aga alles hiljuti – läbi analüüsiti 100 000 rinnaimplantaatidega inimese terviseandmed, vahendab Medical News Today. Tänu sellele on teadlased saanud ülevaate riskidest, mis esinevad küll harva, aga siiski ohustavad implantaatide kandjaid.

Tuli ilmsiks, et silikoonimplantaatidega naisi ähvardab kuus kuni kaheksa korda kõrgem oht haruldaste tervisehädade kujunemiseks kui tavapopulatsiooni. Sedavõrd ohustas neid ka skleroderma ehk naha sidekoestumine, reumatoidartriit ja Sjogreni sündroom, mis on krooniline aeglaselt progresseeruv autoimmuunhaigus. Silikooninplantaatidega naiste hulgas oli ka kõrgem nahavähki haigestumise protsent ja esines rohkem rasedusi, kus imikud sündisid surnult.

Silikoonimplantaatide puhul oli ka kõrgem operatsioonijärgsete komplikatsioonide risk. Sealhulgas moodustub silikoonimplantaadi ümber armkude sagedamini kui soolalahust kasutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles