Kümme aastat ja seitse katset esiklapse saamiseks (3)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstlik viljastamine võib võtta aastaid ning tekitada paarisuhtes ärevust.
Kunstlik viljastamine võib võtta aastaid ning tekitada paarisuhtes ärevust. Foto: Ron Sumners/PantherMedia/Scanpix

Kerli (43, nimi muudetud) peab ennast inimeseks, kel ei olnud varakult soovi lapsi saada. Rohkem hakkas ta sellele mõtlema 30-aastaselt püsisuhtes. Kui paar oli ligi aasta üritanud last saada, sai selgeks, et midagi võib olla valesti, ning murega pöörduti arsti poole. Peagi ilmneski, et laste saamiseks on neil tõenäoliselt vaja kasutada kunstliku viljastamise abi.

Kerli esimesest kunstliku viljastamise protseduurist on nüüd möödas ligi 12 aastat ning kokku tegi ta kümne aastaga läbi seitse katset, kuni viimaks rasedaks jäi. Naine tõdeb, et kuigi haigekassa viljatusravi suuremas osas rahastab, tundis ta mõningail hetkil puudust psühholoogilisest abist, mis võiks samuti sellega kaasas käia. Teada on, et Eestis jõuab vaid 20 protsenti kunstliku viljastamise läbiteinutest sünnituseni, ning ka Kerlile ja tema partnerile sai osaks ebaõnnestumisi – suisa kuus korda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles