Teadlased avastasid: aspiriini tarbimine ennetab selle levinud vähi teket (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jämesoolevähki tekitavate polüüpide hulk oli neljandiku võrra väiksem inimestel, kes tarbisid aspiriini ja oomega-3 rasvhapetes sisalduvat EPA-t.
Jämesoolevähki tekitavate polüüpide hulk oli neljandiku võrra väiksem inimestel, kes tarbisid aspiriini ja oomega-3 rasvhapetes sisalduvat EPA-t. Foto: PantherMedia/Scanpix

Hiljuti läbi viidud uurimuses selgus, et aspiriinil ja oomega-3 rasvhapetel võib olla oluline mõju jämesoolevähi tekkele.

Jämesoolevähk areneb seal tekkinud polüüpide või ebanormaalse koe vohamise tagajärjel, vahendab Medical News Today. Enamik neist on healoomulised, aga mõned võivad viia eluohtlike vähkkasvajate tekkeni. Arstid tuvastavad vähieelseid polüüpe sooleuuringute käigus, mis laseb neil märgata ebatüüpilisi moodustisi.

Inglismaal tehti vastse kliinilise uuringu käigus intrigeeriv avastus. Teadlased tahtsid nimelt näha, kas laialdaselt levinud ravimid ja toidulisandid vähendavad vähieelsete soolepolüüpide hulka patsientide hulgas, kel on kõrge jämesoolevähki haigestumise risk. Uuringus osalenud jagati nelja gruppi. Ühtedele anti aspiriini, teistele oomega-3 rasvhapete peamist komponenti eikosapentaeenhapet ehk EPA-t, kolmandale rühmale anti nii aspiriini kui EPA-t, ning viimane grupp manustas platseebot.

Võrratud tulemused

Aspiriini võtvad uuritavad tarbisid ühe 300 milligrammise tableti päevas aasta vältel. EPA rühma kuuluvad inimesed neelasid sama perioodi vältel päevas neli kapslit, mis sisaldasid kokku kaks grammi EPA-t. Selle annus kapslites oli kõrgem kui tavaliste oomega-3 rasvhappe lisandite puhul.

Inimestel, kes võtsid aasta jooksul aspiriini, oli 22 protsenti vähem polüüpe kui platseebot saanutel.

Oomega-3 rasvhappes sisalduvat EPA-t võtnutel oli vähieelseid moodustisi üheksa protsendi võrra vähem kui platseebogrupis.

Aspiriin ja EPA kombineeritult vähendasid aga ohtlike polüüpide hulka suisa 25 protsendi võrra.

Nii aspiriini kui oomega-3 rasvhapetes sisalduva EPA puhul on tegu seega tõhusate jämesoolevähki ennetada aitavate ühenditega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles