Tsitrusviljades leiduv ühend võib pärssida vähiravi tõhusust

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsin.
Apelsin. Foto: Panther Media/Scanpix

Eestis tehtud eelkliiniline uuring näitab, et aktiivse vähiravi ajal tuleb taimseid toidulisandeid tarbida ettevaatlikult, sest see võib tuua kasu asemel hoopis kahju.

Eesmärgiga uurida taimedes leiduvate ühendite vastastikmõju keemiaraviga tegi Tartu Ülikooli, Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Ida-Tallinna Keskhaigla teadlastest koosnev töörühm uuringu, milles kasutati kaugele arenenud eesnäärmevähi rakumudelit (PPC-1), kirjutab ERR. Töös analüüsiti taimsete flavonoidide võimalikke koostoimeid eesnäärmevähi raviks kasutatavate keemiaravimitega nagu dotsetakseel ja kabasitakseel. 

Uuringust selgus, et tsitrusviljades – peamiselt apelsinides ja nendest valmistatud toidulisandites – leiduv orgaaniline ühend hesperetiin pärsib kaugele arenenud eesnäärmevähi rakkudes keemiaravimite dotsetakseeli ja kabasitakseeli toimet.

«Hesperetiin vähendas nende keemiaravimite tõhusust ligikaudu kümme korda,» sõnas uuringu üks autor, TÜ onkoloogia dotsent ja vanemteadur Jana Jaal. 

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles