Higista terviseks: saunaskäimine aitab vältida neid haigusi (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saunaskäigud aitavad parandada südametervist.
Saunaskäigud aitavad parandada südametervist. Foto: PantherMedia/Scanpix

Regulaarne saunaskäimine aitab alandada südamehaigustesse haigestumise tõenäosust nii keskealiste kui vanemate meeste ning naiste hulgas.

Professor Jari Laukkanen märgib, et eelnevad saunaskäimise positiivseid tervisemõjusid uurivad teadustööd olid tehtud vaid meeste peal, aga nüüd on selge, et saunal on samasugune positiivne mõju ka naiste tervisele, vahendab MedicalXpress.

Mis võib olla saunaskäimise südametervist toetava mõju põhjus? Saun aitab näiteks alandada vererõhku – selle langus on iseloomulik füüsilise aktiivsuse järgselt ja kuumas keskkonnas viibimine ning higistamine annab sarnase tulemuse kui treenimine. Saunas käies on inimeste südame löögisagedus sama mis kergel või mõõdukal treeningul.

Mida rohkem inimesed nädalas saunas aega veetsid, seda madalam oli nende südamehaigustest põhjustatud surmarisk. Nende hulgas, kes külastasid sauna nädalas 45 minuti vältel või pikemalt, oli südamehädadest tulenev suremus aastate jooksul viis inimest 1000-st, samas kui saunakaugetel oli see ligi kümme inimest 1000-st.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles