Külmaallergiaga noort naist ohustab isegi külmiku avamine

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Temperatuuri langedes tekib kanadalanna nahale sügelev lööve.
Temperatuuri langedes tekib kanadalanna nahale sügelev lööve. Foto: DailyMail/Caters News Agency

Naine on talvele allergiline ning haruldase haiguse tõttu tekib tal külma ilmaga nahalööve.

21-aastane kanadalanna Adrianna Kent kannatab nõgestõve all, mis vallandub külmaga. Temperatuuri kukkudes riskib naine anafülaktilisse šokki langemisega ning tihti tuleb tal õue minekut sootuks vältida, vahendab Daily Mail

Külma õhutemperatuuriga kattub Kenti keha põletavalt sügeleva lööbega ning haiguse halvimatel aegadel pidi ta sümptomite tõsiduse tõttu kolm korda kuus haiglaravil viibima.

Kent elab Kanadas Edmontonis, kus võib temperatuur langeda miinus 40 kraadini. Noor naine peab tihti välja minekut üldse vältima, sest isegi autoni kõndimine võib talle ohtlikuks osutuda. Välja minnes, tuleb tal riietuda mitmekihiliselt, et igasuguse temperatuurimuutuse jaoks valmis olla. Haiguse tekkepõhjus ei ole teada, kuid harvadel juhtudel seostatakse seda varjatud verehaiguse või põletikuga.

Kent usub, et tal on olnud tuhandeid allergilisi reaktsioone ning tema sõnul võib ka väikseim muutus selle vallandada. Tal tuleb igapäevaseid tegevusi, nagu autoni jalutamine, külmiku avamine, jäätise söömine või jääga klaasi hoidmine, teha äärmise ettevaatusega. Naise allergiline reaktsioon algab väikestest lööbetäppidest kätel, mis muutuvad suuremaks kuni katavad terve keha. Samuti tekitab allergia hingamisraskusi, mis sarnanevad astmale. Kuna seisund võib lõppeda anfülaktilise šokiga, tuleb tal alati kaasas kanda allregiasüsti.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles