Sõeluuring ei ole Eestis emakakaelavähki haigestumist vähendanud

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe lahendusena pakuvad uuringu tegijad välja sõeluuringusse ravikindlustuseta naiste kaasamise.
Ühe lahendusena pakuvad uuringu tegijad välja sõeluuringusse ravikindlustuseta naiste kaasamise. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Senine emakakaelavähi ennetustöö Eestis ei ole toonud kaasa haigestumuse vähenemist ega vähi varasemat avastamist, selgus Tervise Arengu Instituudi, Ida-Tallinna Keskhaigla ja Tartu Ülikooli Kliinikumi hiljuti avaldatud uuringust.

Uuringu autorid soovitavad olukorra parandamiseks kaasata sõeluuringusse ravikindlustuseta naised ja kaaluda Pap-testil põhineva sõeluuringu asendamist HPV-testi põhisega, vahendab Terviseuudised.

Emakakaelavähi vanusele standarditud haigestumus vähenes aastatel 1968–1980 kolm protsenti aastas, kuid pöördus seejärel tõusule ja on alates 1980. aastast suurenenud ligi üks protsent aastas. Statistiliselt oluline haigestumuse tõus ilmnes kõigis vanuserühmades, v.a 70-aastased ja vanemad naised. Emakakaelavähi risk vähenes 1920–1940 sündinud naiste hulgas ja oli madalaim 1935–1939 sünnikohordis, kuid suurenes märkimisväärselt järgnevates sünnikohortides.

Analüüs perioodide lõikes näitas, et sõeluuringul puudus mõju haigestumuse varajasele avastamisele. Võrreldes aastatega 2005–2009 avastati ajavahemikus 2010–2014 emakakaelavähk oluliselt hilisemates staadiumites. IV staadiumis diagnoositud emakakaelavähi osakaal suurenes 13 protsendilt 18 protsendini. 

Et sõeluuringute register alustas Eestis tööd alles 10 aastat pärast sõeluuringu käivitamist, ei ole olnud võimalik regulaarselt hinnata Pap-testi kvaliteeti, patsientide jälgimist ja ravi sõeluuringul leitud muutuste korral ega programmi tõhusust tervikuna. Toimiv sõeluuring vähendab emakakaelavähi haiguskoormust kahe mehhanismi kaudu – esiteks, haigestumuse vähendamine läbi vähieelsete muutuste avastamise ja ravi ning teiseks, pahaloomuliste kasvajate avastamine varases staadiumis. Väga suur IV staadiumis diagnoositud kasvajate osakaal viitab, et sõeluuring ei ole Eestis andnud tulemusi kummagi mehhanismi kaudu.

Uuringu autorite sõnul on sõeluuringu tõhustamiseks vaja võtta tarvitusele abinõud: vaadata üle sõeluuringu korraldus ning tagada pidev seire ja kvaliteedikontroll, kaasata sõeluuringusse ravikindlustuseta naised ja kaaluda Pap-testil põhineva sõeluuringu asendamist HPV-testi põhisega, nagu tehakse praegu mitmetes teistes riikides.

Emakakaelavähk Eestis

  • Emakakaelavähk on naistel sageduselt teine günekoloogiline pahaloomuline kasvaja Eestis.
  • Keskmiselt avastatakse igal aastal 175 emakakaelavähi esmajuhtu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles