Süütu punn noore austraallanna näos osutus ohtlikuks nahakasvajaks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul on punn, millest vähk alguse sai ning paremal on näha ravi tulemus. Raviks kasutati kreemi, mis paneb keha immuunsüsteemi vähki ründama.
Vasakul on punn, millest vähk alguse sai ning paremal on näha ravi tulemus. Raviks kasutati kreemi, mis paneb keha immuunsüsteemi vähki ründama. Foto: Jessica Pasco/Facebook/kuvatõmmis portaalist Daily Mail

Noorel naisel on juba kaks korda nahavähki ravitud ning viimasel korral algas kõik süütust vinnist. 

32-aastane austraallanna Jessica Pasco arvas, et väike punn nina all oli tavaline vistrik. Arstivisiidil osutus plekk nahal aga hoopis tõsiseks nahakasvajaks, vahendab Daily Mail.

Nahale ilmunud punni ümber olev punetus ei paistnudki kaduvat ning rutiinse arstivisiidi käigus selgus, et tegu oli hoopis basaalrakulise kartsinoomiga. See on tõsist tüüpi nahavähk, mis võib ilma ravita tervesse kehasse levida.

Naine pidas küll veidraks, et punetus näost ei kadunud, kuid siiski ei osanud ta sellist ilmingut nahavähiga seostada. Vähi ravimine tekitas naise näole tõsise reaktsiooni ning sellest jäi neljaks kuuks suur vill. Raviks kasutati kreemi, mis paneb immuunsüsteemi vähki ründama, selle asemel, et kasvaja välja lõigata.

Olenemata oma noorest vanusest ravis Pasco nahavähki juba teist korda. Aasta tagasi märkas naine, et alati jalal olnud sünnimärk hakkas kasvama ja värvi muutma. Selgus, et tegu oli kolmanda astme melanoomiga ehk kasvaja ei olnud jõudnud veel lümfisõlmedesse ja vereringesse levida. Arstidel õnnestus kasvaja eemaldada ning Pascole jäi sellest jalale 10-sentimeetrine arm. Naine rõhutab nüüd naha kaitsmise olulisust: kontrollis käimine ja päikesekreemi kasutamine oleks võinud teda olukorrast säästa, usub Pasco.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles