Kohvi koostisosad aitasid ennetada mitut ajuhaigust (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Uuringus vaadeldi kahe kohvis sisalduva koostisosa mõju hiirte ajule.
Uuringus vaadeldi kahe kohvis sisalduva koostisosa mõju hiirte ajule. Foto: Vitalina Rybakova/PantherMedia / Vitalina Rybakova

Kohv võib võidelda nii Parkinsoni tõve kui dementsusega, leidis uus uurimus.

Kaks kohvi koostisosa, sealhulgas kofeiin ennetasid hiirtega tehtud uuringus kahjuliku valgu kogunemist ajju. Valk alfa-sünukleiin seostub nii Parkinsoni tõve kui dementsusega Lewy kehakeste haigusest, vahendab Daily Mail. 

Rutgersi ülikooli teadlased tegid katseid hiirtega, kel oli geneetiliselt soodumus mõlemale haigusele. Tulemused näitasid, et kofeiini ja EHT kombinatsioon ennetas alfa-sünukleiini kogunemist ajju vaid kuue kuuga. EHT leidub kohvioa kestas ja pole kofeiiniga seotud. Sellel on varasemates uuringutes leitud antioksüdatiivsed ja põletikuvastased omadused.  

Eraldiseisvana ei olnud kofeiinil ega EHT-l mingit mõju. Koos antuna parandasid koostisosad näriliste tulemusi ajutestides ning vähendasid põletikku ajus, mis on üks Parkinsoni tõve tunnusmärk. Uuringut juhtinud neuroloogi Maral Mouradiani sõnul tuleb veel kindlaks määrata kindlad kogused, mis mõjuvad ennetavalt inimestele. Tema sõnul on ainete kindla suhte määramine oluline, et inimesed kofeiini üle ei doseeriks, mis võib hakata omakorda tervisele kehvasti mõjuma. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles