Riik hakkab hüvitama laste tänapäevaseid insuliinipumpasid

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sensoriga insuliinipump.
Sensoriga insuliinipump. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut allkirjastas meditsiiniseadmete loetelu määruse, mille olulisema muudatusena hakatakse hüvitama lastele uudseid insuliinipumpasid, mis määravad nahaaluse sensori abil veresuhkru ja süstivad vajadusel insuliini.

Sikkuti sõnul aitab see muudatus paljusid peresid, kus kasvab diabeetikust laps. «Lapsele võib olla keeruline seletada, miks tema veresuhkru jälgimine ja vajadusel insuliini süstimine on elulise tähtsusega. See tekitab kogu perele ärevust ja stressi,» ütles ta. Moodne insuliinipump muudab aga laste jaoks haigusega toimetuleku kergemaks ja annab ka vanematele kindlustunde, et lapse veresuhkur on kontrolli all.

Haigekassa tasub edaspidi 90 protsendi ulatuses kuni 4-aastaste laste ühe insuliinipumba eest. 5–18-aastaste laste puhul tasub haigekassa 90 protsenti ühe pumba eest viie aasta jooksul või kui olemasolev seade ei ole töökorras, siis ühe pumba eest nelja aasta jooksul. Varem haigekassa poolt rahastatud vanema sensoriga insuliinipumba mudeli soodusmäär tõuseb samuti 90 protsendini. Haigekassa toetab ka diabeediraviks vajalike lisatarvikute soetamist.

Võrreldes kehtiva rahastatavate meditsiiniseadmete loeteluga laieneb lümfitursete ja venoosse puudulikkuse kompressiooniravis ning haavaravis kasutatavate toodete valik. Samuti lisanduvad uued valikud unemeditsiinis kasutatavate seadmete, stoomitoodete, ortopeediliste toodete ning diabeeditarvikute näol.

Loetelu muutmisel lähtub sotsiaalministeerium haigekassa ja tervishoiu valdkonna erialaühenduste ettepanekutest, ekspertide meditsiinilise tõenduspõhisuse ja kulutõhususe hinnangutest, meditsiiniseadmete tootjatega sõlmitud hinnakokkulepetest ja haigekassa rahalistest võimalustest.

Haigekassa meditsiiniseadmete loetelu kaudu hüvitatakse neid instrumente, aparaate, seadmeid, materjale või tooteid, mida inimene saab kasutada iseseisvalt oma haiguse jälgimiseks, leevendamiseks või raviks ja vigastuse leevendamiseks või raviks.

Meditsiiniseadmete loetelu muudatused jõustuvad alates 1. jaanuarist 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles