Kaheksa märki, et köha võib olla hoopis kopsupõletik

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chest x-ray
Chest x-ray Foto: Jakub Jirsák / PantherMedia / Jakub Jirsák

Köha võib olla lihtsa viirushaiguse märk, kuid viidata ka kopsupõletikule, mis on juba raskem haigus ning võib vajada haiglaravi. 

Enamasti suudavad ülemised hingamisteed ehk nina ja kurk haigustekitajad vastu võtta ning viirused jäävad sinna pidama. Kui viirus pääseb aga ühte või mõlemasse kopsu ning immuunsussüsteem on nõrk, võib kujuneda välja kopsupõletik, vahendab portaal Health

1. Köha

Olenevast kopsupõletikust võib sul olla kuiv või rögane rinnust tulev köha. Tüüpilise bakteriaalse kopsupõletikuga tekib enamasti just tugev ja paks röga. Viiruslik kopsupõletik tekitab seda aga vähem ning inimestel, kelle immuunsussüsteem ei tööta korralikult, ei pruugi röga üldse tekkida.

2. Palavik

Kõrgenenud kehatemperatuur seostub väga tihti bakteriaalse ja viirusliku kopsupõletikuga. Siiski ei ole palavik reegel ning ka tavaliselt madalam kehatemperatuur võib bakteriaalse kopsupõletiku märk olla.

3. Värisemine

Äkki hakanud ja tugevad külmavärinad võivad olla kopsupõletiku märgiks. Enamasti käiva sellised värinad kaasas palavikuga ning need võivad anda märku bakterite kasvust veres.

4. Hingamisraskused

Kopsupõletikuga võivad kaasneda hingamisraskused. Hingamissagedus võib tõusta, et kompenseerida kopsude tööd häiriva põletiku mõju. Kuna infektsiooni tõttu ei kanta verre piisavalt hapnikku, võivad mõned inimesed kopsupõletikuga vaja lisahapnikku. Kopsupõletikuga lapsel võivad hingamisraskuste korral sõrmeküüned või huuled sinakaks tõmbuda. Kui märkad lapsel selliseid sümptomeid, võta arstiga kohe ühendust.

5. Valu või ebamugavustunne rinnus

Köhimine ja hingamisraskused võivad lihaseid väsitada, ning hingamisel või köhimisel võib tekkida valu. Samuti võib ebamugavustunne tulla kopsudes olevast põletikust. Kui sind vaevab aga terav rinnavalu, võib see tulla kopsupõletiku mõjust tervele kehale. On olukordi, kus kopsupõletik võib viia ka südameinfarktini. Äkilise valu ja infarti sümptomitega tuleks kohe kiirabi poole pöörduda.

6. Leemendav või higine nahk

Kui su keha üritab põletikuga võidelda, võib see põhjustada higistamist ning nahk võib tunduda kleepuv. Sümptomit ei tohiks alahinnata, sest see võib viia sepsiseni, mis on kopsupõletiku üks võimalik eluohtlik komplikatsioon.

7. Pearinglus või segadusetunne

Kui kopsupõletikust saab vereringesse sattunud bakterite tõttu sepsis, hakkab keha immuunsussüsteem hävinema. Vererõhk langeb, uriinitootmine väheneb ning isegi vaimne võimekus võib olla mõjutatud. Peapööritus või segadusetunnet viitab kiirele arstiabi vajadusele. Need on kopsupõletiku tõeliselt ohtlikud märgid.  

8. Mittespetsiifilised sümptomid

Kõige levinumad kopsupõletiku sümptomid kõigis vanusegruppides on palavik, külmavärinad ja hingamisraskused. Kuid tähelepanelik tuleb olla ka vähemtuntud sümptomite suhtes. Väikelastel võib näiteks tekkida vedelikupuudus, lastel isutus ning nad võivad rohkem nutta. Kopsupõletik võib lastel viia ka kõhuvalu ja oksendamiseni.

Kopsupõletik ja bronhiit

Põhiline vahe kopsupõletiku ja bronhiidi vahel on sümptomite ulatus ja tõsidus. Bronhiidi puhul tekib põletik bronhide limaskestas ehk suurtes hingamisteededes. Siiski on kahte haigust raske eristada ning võib olla vaja röntgenpilti, et kindel olla, kummaga tegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles