Ettevaatust: kõige suurem risk infarkti haigestuda on jõululaupäeval

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamehaige.
Südamehaige. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Pühadega kaasnev võivad südamele raskesti mõjuda ja seda kinnitas Rootsi uuring infarktipatsientidega, kus leiti, et suurim on risk infartiks just jõululaupäeval. 

Värske Rootsi uuring leidis, et tõenäosus südameinfarkti saada tõuseb jõululaupäeval peaaegu 40 protsenti, vahendab CBS News

Traditsioonilised pühad seostusid suurema infarktiriskiga ning risk saada südameinfarkt jõulupühade või uusaasta jooksul oli üldiselt 15 protsenti kõrgem kui tavalisel detsembri päeval, rääkis uuringu autor kardioloog David Erlinge. Skane´i ülikooli uuringus osales rohkem kui 300 000 südameinfarkti patsienti 15 aasta jooksul. Erlinge märkis, et risk südameinfarktiks oli kõige kõrgem jõululaupäeval kell 10 õhtul.

Uuring aga ei tõestanud, et pühad südameinfarkti põhjustasid, küll aga paistis see nii olevat. Rootsis, nagu Eestiski on jõululaupäev kõige olulisem jõulupühade päev, mida tähistatakse enamasti kõige lähedasemate inimestega. Uuring leidis, et südameinfarkti risk ei olnud kõrgem uusaastaööl, kuid tõusis 20 protsenti kõrgemaks aasta esimesel päeval. Riski seostati alkoholi joomise ja pidustemisega, mis uue aastaga kaasas käis.

Rootsi uurijad analüüsisid kas ka jaanipäeval kasvab tõenäosus infarkti saada. Jaanipäeva pidustuste ajal kasvas risk 12 protsenti. Leiti aga, et lihavõtted oli üks püha, mil infarkti risk ei kasvanud. Samuti ei tõusnud haigestumise risk spordiürituste ajal.

Uurijad polnud kindlad, mis täpselt pühade ja eriti jõululaupäeva juures on sellist, mis infarkti esile kutsub. Nende sõnul võivad südameprobleemidesse panustada mitmed faktorid: emotsionaalne stress, viha, ärevus, kurbus, lein, liigne söömine, alkoholi joomine ja pikad reisid sugulaste külastamiseks.

New Yorki kardioloog Peter Mercurio sõnas, et eakad ja südameprobleemidega inimesed on igas stressirikkas olukorras suurema riski all. Pereliikmed võiksid sellisel juhul koormat ja ootusi vähendada. Mercurio sõnas, et ka ravimite korralikku võtmist ei tohiks muutliku pühadegraafiku ajal unustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles